Бившият председател на БСП-София и председател на Стратегическия институт за национални политики и идеи (СИНПИ) Калоян Паргов коментира за "Фокус“ номинацията на Мария Габриел за премиер на ГЕРБ-СДС.

Паргов свърза избора на Мария Габриел с европейски сигнали: "Може би представянето на г-жа Габриел или изборът на г-жа Габриел е свързано с европейски сигнали и европейска перспектива.“ За него дали еврокомисарят живее постоянно в България или не, не е от съществено значение, защото ангажираността с държавата и ангажираността с националната политика и националните цели и задачи е важен въпрос, касаещ и всички българи зад граница.

"Но дали тя ще има силите и способността да се нагърби с тази тежка задача – не говоря дали ще бъде консенсусна или общоприета. Това, че е еврокомисар на България, го изключвам – поставям го под известно съмнение. Казвам го чисто и просто като кандидатура, като личностни характеристики и качества. Защото едно е да бъдеш еврокомисар, друго е да бъдеш министър-председател, и то на държава, която се намира в такава тежка ситуация“, направи сравнение той. 

Калоян Паргов постави акцент и на подхода на ГЕРБ-СДС в преговорите за сформиране на редовен кабинет с първия мандат. "Начинът, по който подхожда ГЕРБ в този политически пазарлък, донякъде изглежда като надцакване на подхода на втората политическа коалиция "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“, които пък решиха да избързат с представянето на своя кабинет и да търсят подкрепа като условие. Така че го виждам като известно условие, а когато започнем да си поставяме условия и да залагаме капани и примамки, обикновено това не води до добър резултат“, заключи Паргов.