Ако направим един бърз анализ след първия тур, можем да кажем, че предсказанието, че БСП ще се срути в местната власт, не се случи. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" Калоян Паргов, председател на Стратегическия институт за национални политики и идеи, четири поредни мандата общински съветник и председател на групата "БСП за България“. "На първи тур БСП има избрани 46 кмета. Вярно – на средни общини. За втория тур БСП ще участва в 86 балотажа, от които половината БСП води след първия тур на опонента си, от които балотажи шест областни града – Русе, Шумен, където БСП води в резултата след първия тур, Силистра, Разград, Хасково и разбира се, накрая, но не по-малко важно, изведено и на първо място – София, столицата, в която всички взират поглед в последния месец и малко. За София можем да кажем, че това е голям успех за БСП, защото за втори пореден път след 2019 г. БСП е претендент за кметското място, което му се изплъзва вече 30 години. Помните кампанията през 2019 г. с Мая Манолова, сега се повтори същото и с кампанията с Ваня Григорова", посочи Паргов. 

Според него на втория тур битката за София е между финансовия олигархичен капитал и тези, които загубиха от прехода, защото самите кандидати олицетворяват това.

"Да погледнем – винаги финансово-олигархичният капитал си е избирал някого, когото да го представлява. Не толкова видимо част от този капитал, но негов представител. Сега за първи път самият г-н Терзиев, който видимо от икономическата статистика за неговите икономически действия и инициативи, е натрупал около 200 милиона, което го прави част от този едър капитал. Ако 200 милиона не те прави част от едрия капитал – здраве му кажете? Докато Ваня Григорова – както я наричат някои, "профсъюзна деятелка“ по старому, а по новому "синдикалистка“, защитава хората на труда, защитава правата на трудещите се, правата на онеправданите и т. нар. загубени от прехода, които са абсолютно мнозинство на фона на другото представителство, което доминира управленски, в случая в София. За първи път тези хора имат реално представителство и реален шанс да излъчват начело на Столична община кмет, който се различава от досегашните в последните 30 години", добави Калоян Паргов. 

Цоня СЪБЧЕВА