От гледна точка на политически коментатор, мога да кажа е, че виждаме усилия между различните партии да намерят златната среда помежду си. Това каза в обзорното предаване "Това е България“ на Радио "Фокус“ Калоян Паргов, председател на Стратегическия институт ца национални политики и идеи. "Времето, в което живеем е достатъчно критично за всички, за да може да си позволим егото да надделее над разума, а разумът е как да преминем успешно и по-безболезнено през предстоящата зима. Това е основната задача, която трябва да стои пред всички партии. В разговорите, които виждаме, има някакви проблясъци, но не напълно, които да покажат, че може да се състави нещо, макар и временно, което да преведе страната по важните теми“.

Темата социална политика и ролята на държавата за социалния мир е ключова и тя е обединяваща, заяви Паргов. "В това отношение БСП се опитва да навакса иззетата територия от доскорошните коалиционни партньори от ПП, които смятат да се настанят като кукувица в едно гнездо, което БСП им предостави на тепсия“.

Рисковете пред страната, ако не се състави правителство, е да се работи с бюджет със същите параметри на бюджет 2021 г. при коренно променена макроикономическа обстановка, смята Паргов.

Демокрацията в България отдавна е в опасност и то е в опасност поради изкривяване на демократичния модел в България, допълни Паргов. "Преходът е нескончаем, а истината е, че за младите поколения това не е преход, а е реалност. Очевидно, че този модел на демокрацията е несправедлив, задълбочаващ неравенствата и при липса на идеята за социална държава“.

Дали една партия ще поставя 16 политики, дали друга ще поставя 5 политики, истината е, че между ПП  и ГЕРБ зее огромна пропаст, категоричен е Паргов. "Най-важното, което трябва да се постави – това е оцеляването на всички хора. От тази гледна точка трябва да се оставят настрана темите, които разделят и в краткосрочен план да се включат такива мерки и такива политики, които да гарантират по-лекото преминаване през зимата“.

Цоня СЪБЧЕВА