Обзалагам се, че трасето на трамвай №5 няма да бъде завършено в срок до април 2023 година. Това означава, че изпълнителят ще търпи санкции. Това каза Калоян Паргов - заместник-председателят на Комисията по транспорт и пътна безопасност на СОС от БСП, в ефира на Евронюз България, предават от пресцентъра на Българската социалистическа партия.

Той припомни, че в резултат от негово питане от името на групата на БСП по повод на този ремонт се е оказало, че част от дейностите повторно се правят. Тоест има грешка в изпълнението или грешка в проектирането.

Паргов е получил уверението, че повторното изпълнение на определени дейности ще е за сметка на изпълнителя, а не е за сметка на самия проект, който е на стойност 40 милиона без ДДС.

Общинският съветник допълни, че има и обективни причини - този проект е правен преди две-три години. "Заложеното КСС не отговаря на сегашните ценови условия и със сигурност ще се наложи да се ползва механизма за индексация, който МС прие наскоро и важи за всички ведомства и инфраструктурни проекти. Но извън това говорим за качество на ремонта“, обясни Калоян Паргов.

Социалистът заяви, че са напълно резонни исканията за увеличение на заплатите на работещите в градския транспорт, като се има предвид инфлацията, енергийната криза и последствията от Ковид пандемията.

"Трудът на шофьорите е тежък, работи се в стресови условия. Натоварването е изключително голямо и те справедливо искат индексация“, убеден е Паргов и допълни, че сега трябва да започнат разговорите за ново увеличение на заплатите , които дори са закъснели на фона на това, че от началото на годината това се е случило в немалко браншове.

Заместник- председателят на Комисията по транспорт и пътна безопасност припомни, че тази година Столична община работи с дупка от 70 милиона в транспорта, въпреки че редовното правителството осигури 75 милиона.

"Позицията на групата на БСП беше, че Столична община и градският транспорт имат резерви – просто трябва да запретнат ръкави, за да спре изтичането на средства, да спре безхаберието, като това, което виждаме с ремонта на трамвай №5“, обясни Паргов и посочи, че така може да се осигурят необходимите средства, за да не се движи градският транспорт по разреден график, с оглед спестяване на пари.

По думите му не е реалистично и не е необходимо да се товари населението с по-скъпи карти и билети.

"Най-малкото защото градският транспорт се конкурира с автомобилния. Виждаме задръстванията в пиковите часове. Това означава, че не бива да стимулираме автомобилния трафик. По-скоро трябва да стимулираме ползването на обществения транспорт, който трябва да е бърз, евтин и удобен. В който пътникът да е на първо място“, изтъкна Калоян Паргов.