В момента имаме всеобщ спад на резултата от тези избори на всички партии спрямо 2019 г. – и на ГЕРБ, и на БСП, и на ДПС, което е нормално. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" Калоян Паргов, председател на Стратегическия институт за национални политики и идеи. "Само две партии увеличават резултата си като гласове за общинските листи в тези избори спрямо парламентарните избори април тази година, и това са БСП и ДПС. Това го казвам за цялата страна като статистика. Може би ще бъде любопитно да анализираме и разсъждаваме следващата седмица след втория тур, когато окончателно видим и балотажите. Разбира се, това е тенденция, която очаквахме, но очаквахме да паднем и до 5, и до 6 – такива бяха мрачните прогнози спрямо априлските резултати на БСП в София", каза Паргов. 

Според него, притеснението трябва да е най-вече за Васил Терзиев, за Антон Хекимян, за Деян Николов от "Възраждане“, за Ивайло Вълчев от ИТН, защото те имат резултат под този на техните общински листи. Ваня Григорова е една от малкото, а може би и единствената в София, която има резултат над тази на листата, което значи добавена стойност за тази кандидатура в по-общ план. За нея се гласували хора и от "Възраждане“ на първи тур, въпреки че са гласували за листата, хора от ГЕРБ, които са гласували за листата на ГЕРБ, но са гласували за нея като мажоритарен кандидат за кмет на София, а не за Хекимян. Има и такива от ПП-ДБ, макар и да са малко, което е разбираемо. Има и от ИТН. 

"Т.е. тя има много пъстър електорален профил, който очакваме в неделя да се прояви. Между другото, ако правим сравнение с 2019 г., Мая Манолова имаше 123 000 гласа на първи тур спрямо 73 000 на листата на БСП, когато тогава възпроизведе 15 съветника. Тя беше на 40 000 гласа от Йорданка Фандъкова. Толкова я дели – 40 000 гласа, Ваня Григорова сега от Васил Терзиев. Той има около 120 000, тя има 80 – разлика 10%. Тогава заради купения, корпоративния вот и всичко онова, което знаете за 2019 г., Мая Манолова не можа да стане кмет на София, но по тайни признания на някои представители на ГЕРБ, тя де факто си беше избрана. Може би, аз винаги съм го казвал на шега, ако тогава Бойко Рашков беше вътрешен министър, тя щеше да бъде кмет на София. Надявам се този път да не се случи това, защото е по-различна обстановката, и Ваня Григорова да бъде първият червен кмет на София след 1989 г. ", посочи Паргов.