Политическите партии трябва да намерят алгоритъм за излизане от кризата. Това каза в предаването "Това е България“ на Радио "Фокус“ политологът Калоян Методиев. Те трябва да се обединят за премахване на статута на служебния кабинет. Това НС трябва да го направи чрез една промяна в Конституцията, за да се успокои страната ни. Всички политически партии трябва да се обединят в момента за това, посочи политологът. По мнението му, моделът в момента с използването на служебен кабинет е катастрофален не само заради корупционните скандали и чистките, злоупотребите с власт, но и ни вкарва в изолация с ЕС. Той даде пример със статуса във Фейсбук на служебния премиер и заканите, които той отправя срещу Австрия и Холандия.

"Според мен, това служебно правителство стана опасно за развитието на страната  ни, то не знае как да управлява. С това разпалване на антиевропейски настроения напомня на авторитарни лидери, които търсят последното спасение в шовинизва. Знаем как свършват подобни режими. Но защо трябва да преживяваме подобно развитие и у нас. Трябва да се върнем към стабилността", каза Калоян Методиев.

Според него, границата ни е разграден двор. В момента държавата ни е заложник в една война със сериозни европейски страни, а това граничи с национално предателство, смята още политологът.

При цялото това положение на държавата ни политическите партии са разбити и разединени и гледащи по-скоро собствения си дневен ред, отколкото голямата национална картина, каза Методиев. Приоритет за тях трябва да е българското общество, за да се успокои развитието му. Да се успокоят нещата с европейците, да се стегне границата, парламента да започне да приема закони. "Няма в момента стабилност и предвидимост в нито едно от политическите решения. Двата месеца, които бяха щедро отпуснати от президента, бяха едно загубено време. Трябваше да се даде първият мандат веднага след изборите. А не да се печели време със служебния кабинет и той да си разиграва коня. Това е загубено време за държавата", каза още Методиев. Разговорите започват от днес. От тоя момент вече може да се говори за политическа промяна. Това е последната възможност на ръководителите на партии, за да може да се спре политическия инженеринг на президентството. Защото няма гаранция, че кризата няма да се задълбочи. Докато съществява центърът за дестабилизация вътре в президентството, няма да има успокояване в страната ни. Няма да има развитие пред страната ни. 

"Апелът ми към политическите партии е да седнат и да мислят държавнически и после всеки да представи собственият си проект. Трябва да се намерят базовите неща, свързани с успокоение, работещи институции, икономическо развитие и общочовешки ценности, за да догоним останалите европейци. В противен случай, ще се потопим и ще останем една сива зона между Ориента и Европа, затворени в Шенгенски сандвич. Това ще ни отдели и културно, и икономически, и социално, ще се комплексираме окончателно като слабото звено в ЕС.  Трябва да направим усилия да се измъкнем от ситуацията, в която се намираме", добави политологът Калоян Методиев. 

Цоня СЪБЧЕВА