Продължава трайната тенденция за спад на миграционния натиск към България. Това заяви вътрешният министър в оставка Калин Стоянов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на Иван Иванов от БСП, предаде репортер на "Фокус"

"От началото на годината до 20 март незаконно са опитали да преминат българо-турската граница общо 5777 души, за същия период през 2023 г. броят им е 18 474 -  имаме три пъти намаление и спад на миграционния натиск", заяви министър Стоянов.

Вътрешният министър в оставка цитира данните за мигрантския натиск в последното денонощие. Той обяви, че през вчерашния ден 40 души са се опитали да преминат нелегално българо-турската граница. По думите му за сравнение с миналата година тогава са били 482 лица. 

Попитан за върнатите лица у нас според Дъблинския регламент, Стоянов каза, че от 1 януари до 4 март тази година са били 168 души. От Австрия - 69, от Германия - 51, от Франция - 15, от Белгия - 10, от Швейцария - 8, от Нидерландия - 6, от Румъния - 5, от Швеция - 2, от Чехия и Полша по 1.