Не е имало теч на данни от ГДБОП по казуса с Нотариуса. Това заяви вътрешният министър Калин Стоянов пред журналисти в отговор на твърденията на Бойко Рашков в телевизионно интервю, че от ГДБОП е изтичала информация за разпит на свидетели срещу Божанов, предаде репортер на "Фокус".

"Напротив, ГДБОП беше единствената институция, която събра данни и сигнали за образуване на досъдебни производства в СГП. Дали Нотариуса е бил сътрудник на МВР ще стане ясно в рамките на воденото досъдебно производство", каза още Стоянов.

"Наблюдаващият делото прокурор е този, който има право да поиска подобен тип инфомация и тя ще му бъде предоставена, ако бъде необходимо", коментира вътрешният министър.

Той коментира още, че няма потвърдена информация на този етап за полицейски коли пред т.нар. съдийски частен клуб.

Презентирайки данните, ние доказваме, че работим прозрачно. Това каза Живко Коцев по време на отчет-анализ на работата на "Гранична полиция" за 2023 година.

По повод годишния отчет на ГД "Гранична полиция" главният секретар на МВР Живко Коцев, заяви, че през 2023-та България е била изправена пред бепрецедентен мигрантски натиск. 

"Кое наложи да направим за първи път публичен анализ на дейността на "Гранична полицията"? Този въпрос зададе Калин Стоянов. Според него обществеността трябва да е запозната с данните.

"Искам да направя ясен апел - нека спрем с внушението и спекулациите, че предстои апокалипсис с връщането на бежанци", отбеляза вътрешният министър.

Относно трансферите по "Дъблинското споразумение" Златанов също подчерта, че това е практика от години, която не е свързана с влизането на България в Шенген.

"С моя заповед предстои да бъдат възстановени всички погранични управления, които Бойко Рашков с един подпис успя да закрие", каза още Стоянов.

Относно случая в Дупница за две деца на годинка и две годинка. Майка слиза от колата, оставя ключа и децата в автомобила. Мъж открадва колата, а децата са вътре. "Впоследствие е хванат", каза Калин Стоянов