Намираме се в дъното на класацията по корупция в списъка от всички членки на ЕС, съобщи в предаването "Добро утро, България" на Радио "Фокус" Калин Славов, изпълнителен директор на "Прозрачност без граници“ – България. Той посочи, че сме само преди Унгария, за която ЕК дори е поставила под въпрос фондовете, като иска от тях реформи срещу финансиране.   

"Трайна тенденция е в последните 10 години България да се движи в един коридор между 41-вата и 44-та функция. Това говори, че имаме траен проблем с овладяването на корупцията, трайни систематични проблеми и невъзможност на институциите, ангажирани с проблема и на обществената среда, да се справят с него. В ЕС картината е пъстра. Най-добро представящи се страни са Дания, с 90 точки повече, което е два пъти по-добре от България. На другия полюс сме ние с нашите 43 точки. Тази наша позиция ни поставя в близост до държавите, които са на дъното на класацията", изтъкна Славов.

Според него, ние сме в ситуация, в която трябва да решаваме базови и основни въпроси, като корупция по високите етажи на властта, политическа корупция в изборния процес. Трябва да ги решаваме в ситуация на тежка политическа криза. Голям набор от независими регулатори и някои конституционно установени институции, имат вече отдавна изтекли мандати. Това са ВСС, БНБ, Сметната палата, Конституционнияят съд, който също има непопълнена квота. Това създава несигурносту този тип органи. А те са много важни в инфраструктурата за борба с корупцията, смята още Славов.