Политиците обикновено мислят краткосрочно, мислят за следващите избори. А гражданите някак си мислят по-дългосрочно, въпреки че в този политически разговор, който е в момента, като че ли много хора си казват "Абе дай да получим сега нещо, пък очевидно, че няма кой да мисли занапред". Това каза за аудиокаста на Фокус "Това е България" бившият външен министър, бивш вицепремиер и социален министър Ивайло Калфин.

По думите му в България липсва стратегически разговор, липсва ние да си представим как искаме да изглежда държавата ни след 10 или 15 години.

"Затова България беше последна, хайде, предпоследна, преди Холандия, но там са други причините, да представим Плана си за възстановяване на държавата – огромни средства, които се дават на Европейския съюз. Ние просто нямахме готови проекти, нямахме идеи, нямахме неща, които бихме искали да се случат, ако има възможност. Ето, дадоха ни тази възможност и ние се оказа, че тепърва започваме да мислим как да похарчим едни пари, а не какво да се случи с държавата ни", каза още Калфин.

Той смята, че трябва да се говори за политики, трябва да се говори за дългосрочни политики.

"Трябва да намерят някоя обща точка политиците и тази обща точка е това, че ние всички живеем в една държава. Каквато си я направим, в такава ще живеем. И сигурно ще се сменят много управления и много различни партии през властта, но по отношение на социална политика, по отношение на възможност човек да получи това качество на живот, което всички очакваме, би трябвало да има общи решения", допълни Калфин.  

Цоня СЪБЧЕВА