Упражненията на политиците свалиха нивото в политиката още повече, заяви бившият вицепремиер, външен и социален министър Ивайло Калфин в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус". По думите му не е изненада обаче за никой катастрофата на управлението на сглобката.

"Трудно ми е да определя кой е авангардът в политиката. Липсва чувството за лидерство и почтеност в политиката, липсва чувството за ясна посока, мобилизации и консолидация на обществото", обърна внимание Калфин.

По думите му през цялото време ГЕРБ са знаели какво търсят - "изпиране на имиджа": "Постигнаха го!". От своя страна ПП-ДБ според Ивайло Калфин са се обезличили: "Продължаваме промяната“ надцениха себе си. Мислиха си, че могат да постигнат много повече и това ги доведе до компромиси, които до голяма степен ги обезличиха и стигнаха до ситуация да се молят на ГЕРБ да не отиват на избори сега".

Според него ако ГЕРБ искат да си върнат обществена подкрепа, трябва много ясно да се разграничат от всички тези, заради които се появи "Продължаваме промяната“ – свързани с допускане на корупция, на непрозрачност в държавното управление, съмнение за нездрави интереси: "Ако ГЕРБ иска да се утвърди и да продължи трябва много ясно да се разграничи от тези практики. И до тук мисля, че те действително си постигат целта. Промените в Конституцията на практика им дават и на тях служебното правителство. Те бяха поредното глупаво действие от страна на "Продължаване на промяната“, изведнъж се оказа, че най-големият проблем са правомощията на президента в държавата, и там насочиха цялата си енергия. Виждаме, че това се връща като бумеранг върху тях", обърна внимание Ивайло Калфин.