Кибрит, запалка, пликове за смет, фенерче са задължителни пособия в сака на къмпингаря. Добре е да запалим крайлагерен огън, за да прогоним животинките и да избегнем ухапване. Трябва все пак да знаете какво да правите, ако сте ухапани от кърлеж, ужилени от оса и т.н. като действия за първа помощ. Това каза Адриан Евгениев, собственик на фирма за кемпери, в “Денят на Фокус" по радио “Фокус".

“Има основни 4 вида кемпери. Алковните кемпери се познават по издадената част над кабината. Това е спално помещение. Те са насочени към семействата с деца, тъй като са просторни. Повечето пъти са с места за до 6 души. Полуинтегрираният кемпер е с по-ограничено пространство с до 5 места. Интегрираният кемпер се познава по това, че не се вижда микробусът отзад, а всичко е изградено от производител. Кемпер ванът е подходящ за двойка или трима души, с доста ограничено пространство. Изграден е на базата на бус", разясни събеседникът.

“Кемперите трябва да имат соларни системи. Те са напълно автономни, с автоматични хладилници, баня и тоалетна. Като си изберете каравана, кемпер или палатка, трябав да знаете, че ако сте начинаещи къмпингари, трябва да отидете на къмпинг, предоставящ удобства като басейни или море, но и ток. Електричеството е едно от основните неща, от които имаме нужда. Трябва да имаме захранване за климатиците, сешоарите и пресите. Модерните къмпингари обичат да се гласят и на къмпинг, не да ходят само по шорти и тениски", пошегува се Евгениев.

“Един кемпер събира 100 л вода, както и караваната. Когато се изчерпи, трябва да имаме достъп до водоизточници и да презаредим резервоара. Ако отидете на диво къмпингуване, най-важното при избора на локация е да има права повърхност, за да бъде удобно. Можете да паркирате кемпер на пътя, да не се разгъва нищо около него - това не е къмпингуване, а паркиране. Има приложения, които предоставят информация къде можете да пренощувате в къмпинг стопове или дори автономни стопове. Сутрин консумативите се заплащат на автомат и потегляте към следваща дестинация. Къмпингуването става много модерно и започват регулациите, защото не всички си събират отпадъците, например. Трябва да поддържаме терена такъв, какъвто сме го заварили", подчерта Адриан Евгениев.