Измина повече от ден след убийството на Алексей Петров. Информацията все още остава оскъдна, а за сметка на това въпросите стават все повече и повече.

От Министерството на вътрешните работи и прокуратурата не са давали подробности по случая. Последната официална информация от институциите бе дадена през вчерашния ден, когато главният секретар на МВР и градският прокурор на на София коментираха убийството се на място.

Тази сутрин обаче от Пирогов заявиха, че жената, която е била с Алексей Петров и също е била простреляна, остава в тежко състояние, но вече е без опасност за живота. Нейната самоличност остава скрита, а болнична й стая е охранявана от органите на реда поради съображения за сигурност.

В медиите вече се появиха множество публикации, разкриващи нейната самоличност и това по какъв начин е била обвързана с бизнесмена.

Още в първите минути след убийството стана ясно, че въпросната жена е успяла да опише убиеца. По думите й похитителят е бил мъж, висок около 180 см, облечен в ловджийски дрехи.

С какво е стреляно по Алексей Петров, колко изстрела са произведени и колко хора всъщност са били на мястото, остава обект на спекулации. Първоначално се твърдеше, че изстрелите са произведени с пушка, през днешния ден обаче неофициално се заговори, че се е стреляло с автомат, а изстрелите са били три.

Кой би могъл да иска смъртта на Алексей Петров и какъв би могъл да бъде мотивът, остава твърде неясно. Алексей Петров се е занимавал с множество дейности през годините, а неговата личност е била намесвана в не малко публични скандали, както и спрягана с организираната престъпност в страната.

Експерти и бивши министри коментират ситуацията по различен начин. Те посочват различни мотиви, а причинно-следствените връзки са прекалено комплексни.

В ефира на "Фокус“ криминалният журналист Димитър Стоянов заяви, че разглежда случилото се като продукт на бурната върешнополитическа обстановка в България. Той разкри в предаването "България, Европа и светът на фокус“, че има информация подготвянето на покушения срещу пет политически лица. Слави Ангелов коментира също пред "Фокус“, че убийството има своята дългогодишна предистория, а поръчителят вероятно е поне от калибъра на Алексей Петров , а Иван Савов сподели, че според него покушението е направено по икономически причини.

Бивши министри на вътрешните работи също изразиха своята експертна оценка за случилото се. Цветан Цветанов, който бе министърът на вътрешните работи, под чието ръководство Алексей Петров бе арестуван по обвинения за делото "Октопод, заяви, че срещу бившата барета имало натрупано огромно напрежение. Иван Демерджиев каза, че Петров е бил спокоен и не се е притеснявал за опасността от физическото му ликвидиране. Емануил Йорданов пък смята, че събитието от вчера може да бъде началото на серия от убийства.

Разбира се, политически реакции също имаше. Партиите се обединиха около това, че показните убийства са неприемливи за страна като България, която е член на ЕС и НАТО. От "Продължаваме промяната“ обявиха, че ще внесат предложения, с които да бъдат реформирани службите, които по думите им сега не работят ефективно.

Слави Трифонов обяви, че убийството на Алексей Петров е било предизвестено, а Корнелия Нинова и Костадин Костадинов оцениха случилото се като завръщане на мутренските години. Реакции от ГЕРБ-СДС и ДПС обаче все още няма.

Правителството също предприе действия. Днес премиерът Николай Денков обяви, че ще събере представители на МВР и шефовете на службите на извънредна среща, на която да бъде обсъдена сигурността в страната. Като основен мотив се посочва зачестилите случаи на убийства.

Очакваме в следващите часове неофициалната информация да става все повече и повече, въпросите да нарастват, а натискът върху разследващите органи да се увеличава в търсене на истината около това кой и защо ликвидира бившата барета, както и дали това има общо с политическата обстановка в страната, или е провокирано от съвсем различни обстоятелства.