За поредна година в София се организира традиционно празнично шествие по случай 24 май. Крайната точка беше Националната библиотека, пред която се състоя тържествена церемония за празника. Хиляди столичани и гости на града отдадоха почит пред паметника на светите братя. От "Фокус" направихме кратко интервю със студентката от Софийския университет "Свети Климент Охридски" Рая Големанова какво е за нея Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Какво е за Вас 24 май?

"24 май е празник, в който отдаваме почит на двама равноапостоли. Това е тяхната най-важна роля, а тяхната цел била благовестие."

Рая припомни, че можем и трябва да се гордеем със светите братя и цар Борис I, които са нашите спасители на славянската писменост и култура.

"Глаголицата на Константин-Кирил Философ е с божествен произход и това е уникално. Няма друга писменост, която да започва с кръста. Няма друга писменост с начало "В началото беше словото". Всъщност св. Кирил е казал, че Бог е открил знаците с божествен произход. Ясно е, че тук има Божий промисъл. Целта да се напише азбуката не е за нов език и писменост, а да се просветят славяните", добави тя.

"Нашето основно внимание трябва да е Просвещението на славяните! Равноапостолско дело на двамата братя е в същината на целия празник. Божия намеса в създаването на писмеността има и ние трябва да сме горди с този факт. Те са отишли да напишат глаголицата във Великоморавия, а ние ги приемаме тук. Така нашата държава става люлка за просветата на славянските народи".

"Нужно е да знаем, че думите, които използваме, трябва да се ползват с мисъл. Ние имаме думите, за да казваме смислени неща. Не популизъм, а думи с мисъл! Отдава се повече почит на средството - азбуката, а основата е Просвещението, чиято цел е да се предаде Евангелието. Езикът е средството. Азбуката е средство на средството. Но основата, която все забравяме, е равноапостолското им дело, от което всъщност тръгва всичко – писмеността, езика и книжовността", заключи Рая.

Лора ДИМИТРОВА