България заема 15-о място по заплащане на хора със свободни професии, като средното заплащане за такава работа у нас е 148 долара. Работата на свободна практика, е професия основана на договор, при която вместо да бъде нает на работа в дадена организация, служителят наречен “фрийлансър", използва своите умения и опит, за да предоставя услуги на редица клиенти.

Проучването, проведено от софтуерната компания Bookipi, която използва платформата за Upwork, за да установи какви възнаграждения средно получават хората на свободна практика в 40 различни държави. Те разгледаха няколко популярни услуги, включително дизайн на лого, редактиране на видео и въвеждане на данни, пише Pariteni.bg. За всяка услуга във всяка страна бяха събрани началната и крайната заплатена сума и беше изчислена общата средна цена за услугата.

Колумбия се класира като страната с най-евтините фрийлансъри, като средната цена на работа струва 72,13 долара.

На второ място е Бразилия, където средната цена за наемане на фрийлансър е 79,81 долара. На трето място е Аржентина със средна ставка от 80,84 долара, като страната е втората най-евтина за наемане на виртуален асистент на свободна практика.

Четвъртата най-евтина страна за наемане на фрийлансър е Ямайка със средна ставка от 88,63 долара. Челната петица завършва Венецуела с цена от 93,41 здолара а работа на свободна практика.

В другия край на скалата, Австралия има най-скъпите фрийлансъри, струващи средно 594,56 долара на работа. Следва Индия като втора най-скъпа страна със средна ставка от 501 долара за работа на свободна практика, докато Мароко се нарежда на трето място със средна цена от 402 долара.

"Обикновено страните със стабилни икономики и висок жизнен стандарт са склонни да приемат най-скъпите фрийлансъри, което отразяват данните, като откриват Австралия като най-скъпата страна на свободна практика. Въпреки че това е вярно за Индия, втората страна, която се появява в класацията, фрийлансърите могат да имат по-високи възнаграждения  благодарение на своите специализирани умения и опит в индустрии като разработка на софтуер, ИТ услуги и дигитален маркетинг“, коментира данните Тим Лий, главен изпълнителен директор и основател на Bookipi.

"Надяваме се, че тази класация ще помогне на работниците на свободна практика по целия свят да знаят стойността си и да бъдат по-уверени в справедливото ценообразуване на услугите си.“, допълва той.