Все повече българи предпочитат да заменят луксозните хотели с каравана край морето. А летовниците, които избират да почиват в къмпинги, са основно семейства с деца. Затова активният сезон на тези места стартира по-късно, когато започва и ваканцията за учениците.

Семейство Личкови от София използват слънчевия уикенд, за да дойдат на караваната си, където ще прекарат и това лято.

Весела Личкова: "Плановете са за една седмица да можем да си почистим караваната, да си я подготвим за летния сезон."

Владимир Личков: "Някои хора обичат по-луксозни, големи хотели, ние обичаме да сме на открито."

БНТ: По-евтино ли излиза?

– Не, определено, не.

Тодор Стамов, управител на къмпинг: "Цените ни варират от 30 лв. до 110 лв. за вечер, за семейство. Тъй като миналата година имахме едно наводнение, пострадаха доста каравани, бунгала, решихме да не вдигаме цените, да облекчим нашите клиенти."

Макар да изглеждат стари, тези бунгала в къмпинга са най-желани. 15 лв. струва на човек и се запазват още от ноември. Заради липса на места по къмпингите, все повече собственици на каравани ги преотдават под наем за нощувки.

Кристина Андреева, собственик на каравана: "За този сезон вече няма свободни места. Цената в активен сезон тук е 250 лв. за нощувка, като караваната събира 5 човека и може да се съберат и две деца."

Въпреки, че идеята на къмпинга е да се доближава максимално до почивка в дивата природа, сигурността е важна част от избора на туристите.

Елена Пинелова, управител на къмпинг: "Къмпингът е под постоянно видеонаблюдение, като имаме един медицински пункт и един реанимационен пункт със съответните медицински лица в тях."

Все повече къмпинги разполагат и с луксозни бунгала, за по-претенциозните туристи.