Новата година започва с някои промени – нови цени на винетките и природния газ, различни условия за пенсиониране, промени в някои данъци и социални плащания.

Минималната работна заплата

Минималната заплата се вдига отново по инициатива на правителството. На последното си заседание миналата година то реши тя да стане 780 лева. Минималната почасова работна заплата ще бъде 4,72 лв.

Нови цени на природния газ, но не и на парното

Днес КЕВР обяви цената на природния газ за януари. Тя става 179 лв. за мегаватчас. За битовите потребители е важно, че цената на партото няма да нарасне, няма да бъде увеличен и токът.

По-евтини винетки

По-ниски цени на електронните винетки. Годишната ще струва 87 вместо 97 лв., тримесечната 48 вместо 54, месечната 27 лв. вместо 30 лв., седмичната 13 вместо 15 лв., а уикенд винетката - 9 вместо 10 лв.

Промени при данъците

Увеличава се прагът за регистрация по ДДС от 50 000 на 100 хиляди лева.

Общините и устройствените им планове

По закон от днес жителите на всяка българска община би трябвало да знаят къде са районите за живеене, кои терени са за озеленяване, кои за инфраструктура и индустриална дейност. Това изискване беше записано в Закона за устройство на територията още в края на 2012 г.

Срокът за влизане в сила на разпоредбите  първоначално беше определен за началото на 2015 г., след известно удължаване е днес 1 януари 2023 г. Все пак не е изключено той да бъде отново отместен във времето, доколкото в действащия парламент това предложение получи одобрение в ресорната комисия.

Пенсионирането

Увеличават се стажът и възрастта за пенсия - 62 години за жените и 64 г. и 6 м. за мъжете.

Майчинство да може да се прехвърля на бащата и на баби и дядовци след 6-месечна възраст на детето, ако те работят на трудов договор.

Линията на бедност се вдига рекордно

Линията на беднос тсе увеличава с 91 лв. или 22% на 504 лв. Показателят е важен за хората с увреждания.

Промени в билетите за градския транспорт в София:

Спира продажбата на досегашните хартиени билети билети от 1,60 лв., на картата с талони за 10 пътувания от 12 лв. и на еднодневната хартиена карта от 4 лв. Закупените преди това хартиени талони ще важат до 1 март, а след тази дата няма да подлежат на замяна и възстановяване на сумите. На тяхно място се въвеждат нови, електронни еквиваленти.

Заредените абонаменти могат да се ползват до крайния срок, за който са издадени, но не по-късно от 31.12.2023 г.

Промяна ще има и в превозните документи за метро, като от 1 януари 2023 г. се спират от продажба електронните карти, заредени за 10 еднократни пътувания с метро на цена 12,00 лв. Пътниците, които са заредили своите карти преди тази дата, ще могат да използват закупените билети до 31.03.2022 г. Още за новите билети в столичния транспорт

Отстъпката за горивата отпада

Отпада безусловната отстъпка за гориво от 25 стотинки на литър за всеки клиент.