Възрастна жена твърди, че е подведена да подпише документ, с който апартаментът й става собственост на нейната болногледачка, разказват от NOVA. 

Елена Василева е на 89 години и живее в апартамента си в столичния квартал "Гео Милев". Възрастната жена няма деца, нито братя и сестри. До края на 2022 година е поддържала връзка с неин братовчед от село Лозен, община Любимец. Мъжът пътувал до София когато може, за да я вижда. Изпращал й лекарства. Ангажирал жена, която да се грижи за нея. След инцидент в дома й, той я взима в неговата къща за няколко седмици. Той обаче починал. Тогава Минка Стефанова, сестра на нейна позната, й предложила да се грижи за нея. Стефанова се прибрала от Англия, където работила като болногледач.

"Не й взимах наем", обясни Елена Василева.

"Не съм й обещавала нищо, защото исках да си почина, била съм 10 години в чужбина. Не съм търсила квартира, не съм имала нужда да съм някъде под наем", каза Минка Стефанова.

Плановете на Минка постепенно се променили и тя се пренесла в дома на Елена. Започнала да настоява да подпишат договор. Обяснила, че документът ще представлява споразумение, с което да си гарантира, че ще живее в жилището на пенсионерката, без да плаща наем, твърди възрастната жена.

"Мислих, че правим договор, с който да потвърдя, че няма да я изгоня. Да живее при мен, без да плаща наем", разказа Елена Василева.

"Бях загрижена, исках да помогна. Започнах да ходя в дома й по-често. След това започнах да оставам да спя. Казах й: "Елена, ако трябва да остана тук, ще трябва да го направим законно", каза Стефанова.

Гледачката обяснила на Елена, че за да се случи узаконяването, пенсионерката трябва да упълномощи човек, който да я представлява пред нотариус. Елена решила пълномощник да и стане приятелката и Валерия Иванова, от съседния блок. Тя намерила и нотариус. Валерия отказва да говори пред камера, твърди, че Елена би трябвало да е разбрала какво подписва.

"Това, което тя е подписала беше пълномощно на нейната приятелка, която аз не познавам и видях за пръв път тогава. Нотариусът прочете пълномощното, повтори няколко пъти. Попита я дали чува добре. Няколко пъти й задаваше тези въпроси. Елена отговаряше, че много добре разбира и знае какво подписва", обясни Минка Стефанова.

Според Елена Василева документът е подменен. Тя уточнява, че в него не се съдържало нищо, касаещо прехвърляне на апартамента. "Това е кражба и лъжа", казва възрастната жена.

Елена се сдобива с документа, който е подписала два месеца по-късно. Тогава разбира, че той не е обикновен договор, нито споразумение, а с него е прехвърлила апартамента си на Минка Стефанова срещу задължение за издръжка и гледане.

Елена Василева твърди, че е тормозена от гледачката, а нейни съседи казват, че от апартамента често се чуват викове.