Космическото замърсяване е екзистенциална опасност. Животът ни зависи от комуникацията в Космоса, ако тя изчезне, изчезва Интернет, плащането с банкови карти и още десетки дигитални услуги, подчерта Венцислав Крумов, адвокат и астрофотограф в "Денят на Фокус" по Радио "Фокус". Той гостува по повод предложението на ЕК за първия в света Закон за Космоса.

"Досега не съществува всеобхватна регулация кой, как и какво би правил в Космоса. Някои големи участници започват да се саморегулират - например уеднаквяване на стандарти за компаниите, които искат да работят в Космоса от страна на ЕС. От гледна точна на астрономията това е плюс - това, че се пускат масово десетки спътници. Науката ще започне обаче да става невъзможна, ако тяхната работа не се регулира", поясни експертът.

По думите му тези обекти трябва да отразяват по-малко светлина, за да не пречат на работата на учените от Земята. "Икономиката зависи от космическите комуникации. Хора ще остават без препитание и без жилище, ако тези комуникации се блокират - затова регулациите са важни, докато е време, т.е. сега", каза още Крумов.

"В момента регулациите на Космоса са нужни, защото там е Дивия Запад. Съществува някакво регулиране - конвенцията на ООН от 1967 г. Документът обаче е утопичен - че ресурсите му принадлежат на всички. Това е много хубаво, но ако това работеше, щяхме да го прилагаме на Земята. Когато има ограничени ресурси, винаги има конкуренция. Основната дума за бъдещето на Космоса е надпревара, да не казвам по-силна дума", каза още той.

"НАСА наскоро прати нов апарат на Луната, но постоянно и Япония, Индия, Китай пращат там своя техника, като изследването й е подготовка за усвояването на спътника на Земята. “Всички търсят там хелий 3 - елемент, който идва от слънчевия вятър. Това е най-перспективното бъдещо гориво за усвояването на Луната, сравним с петрола на Земята. Ако намерим вода там, ще си спестим необходимостта да влачим вода от Земята. Тя се ползва и за гориво", добави Крумов.

"ЕК излага обосновка за регулации на Космоса и там никой още не говори за военно завладяване. ЕК обаче нескрито споменава необходимостта да се защити инфраструктурата на европейските държави в Космоса, включително, ако се наложи, с военни средства", подчерта астрофотографът и юрист.

На 8 април от 19 ч в "София Тех Парк" се провеждат лекции на тема Космоса, обединени в събитието "Ало, Слънце". Доц. Камен Козарев, специалист по слънчева астрономия, ще изнесе лекция, както и проф. Диана Гергова, археолог.

Тя ще разгледа как цивилизациите са реагирали на слънчеви затъмнения през годините. Слънчевото затъмнение днес ще се наблюдава добре от Мексико, в Тексас - над 4 мин ще бъде то, рекордно време. По една голяма дълга ще могат да видят тоталната фаза на затъмнението, а частично ще се наблюдава в Северна Америка. Затъмнението е единствената ни възможност да изследваме слънчевата корона, подчерта събеседникът.