България записа официално нова дата за приемане на еврото - 1 януари 2025 година. Предизвикателство все още остава изпълнението на критериите за инфлация и бюджетен дефицит.

Едни от най-големите търговски вериги в страната обаче все още не са получили указания за настройване на касовите апарати, както и посочването на цените на етикетите и в евро, и в левове. Как се готвят търговците в страната за въвеждането на еврото и ще има ли завишаване на цените?

Алис Али работи в семеен магазин за хранителни стоки и новата целева дата за приемане на еврото в България я тревожи, разказват от БНТ. 

"Това значи, че трябва да преетикираме цялата стока, всичко, което виждате тук и това за нас няма да е много добре", обясни Алис Али.

Все още няма конкретни насоки за касовия софтуер и фискалните устройства във връзка с двойното обозначаване на цените в евро и лева, както и конкретизиране на стандарти за етикетирането. От Сдружението за модерна търговия, което представлява 13 големи вериги, сред които и хранителни магазини, посочват в, че за успешното въвеждане на еврото са нужни ясни указания.

Изключително важно е да има достатъчно време за обучение на служителите.

"Указанията трябва да бъдат дадени от БНБ и финансовите институции и не само, но виждаме, че финансовите институции се занимават с други неща като промени в данъчното законодателство и допълнително облагане, не толкова с подготовка за еврозоната, така че явно не е толкова спешен порядък това.Трябва да имаме поне половин година, затова и този конвергентен доклад се изисква напролет", обясни Михаил Кръстев, икономист.

Според икономиста Адриан Николов датата 1 януари 2025 година е по-скоро оптимистична.

"Дори и да успеем да вкараме бюджетния дефицит в рамките на предписаните от Маастрихт критерии от 3%, изпълнението на инфлационния критерий изглежда доста по-трудно. А ако получим положителен отговор през юни или юли, то би следвало почти веднага да минем на режим на двойно изписване на цените за поне няколко месеца, за да може населението, което има доста сериозни съмнения за приемането на еврото и страхове, да мине с увереност в този процес", каза Адриан Николов, Институт за пазарна икономика.

Точно заради това и от Сдружението за модерна търговия обещават, че няма да има завишаване на цените.

"Българският лев е приравнен към еврото, не извършваме самостоятелна монетарна политика, както други държави, които не са в такъв паричен съвет, така че голяма разлика с цените няма да има, естествено, че може да има търговци, които решават да спекулират", обясни Михаил Кръстев, икономист.

През първите шест месеца банките ще обменят безплатно левове в евро. Смяна на парите ще стане по естествен начин и в магазините. Месец, след като въведем еврото можем да плащаме и с левове, и с евро, но търговецът трябва да ни връща рестото само в евро.

Икономистите и търговците се надяват правителството да направи силна информационна кампания за въвеждането на еврото.