Как се празнува Нова година в различните страни? Какви традиции следват хората, живеещи на различни континенти? Къде е Новата година не през зимата? В тази статия сме събрали най-ярките факти за любимия празник на милиони хора.  

Финландия 

Финландският Дядо Коледа се казва Йоулупуки. Това име се превежда като "коледна коза", така се нарича добрият дядо, защото се вози на каруца, теглена от кози. Старецът чува добре, така че е по-добре да говорите за желанията си шепнешком, така че злият дух да не разбере за тях.  

Швеция 

В новогодишната нощ шведските деца избират Лусия, кралицата на светлината. Момичето, назначено на този пост, облича бяла рокля и корона, върху която са закрепени запалени свещи. Лусия черпи домашни любимци с лакомства и дава подаръци на децата. Фестивалът на светлината е придружен от ярки светлини, запалени по улиците и в къщите. 

Унгария 

 В решаващия момент на настъпването на Нова година жителите на Унгария вадят от кошчетата клаксони, тръби, свирки и си подсвиркват с всича сила. По този начин те почистват къщата от зли духове и освобождават място за благополучие и радост. Унгарските новогодишни ястия включват грах, боб, ядки, ябълки, мед и чесън.  

Франция 

В навечерието на 31 декември французите украсяват къщите си с фигурки от дърво и глина. Дядо Коледа във Франция откликва на името Пер Ноел и поставя подаръци в обувките на децата. Царят на новогодишната нощ е дете, което получава празнична питка с боб на фурна вътре. 

 

Испания  

Всеки испанец изяжда дузина гроздови зърна под звуците на местни камбани - този ритуал ще носи късмет през цялата следваща година. Испанските магазини дори продават буркани с грозде без семки и кожи. Друг интересен момент: Новата година трябва да се празнува в червено бельо, за да не изпитвате материални проблеми през следващите 12 месеца. Традицията важи както за мъжете, така и за жените.  

Италия 

Много хора знаят, че в навечерието на Нова година италианците се отърват от старите вещи, като ги изхвърлят направо през прозорците, според средновековните традиции. Този обичай не се спазва във всички големи градове, той е жив предимно в провинцията. На 1 януари жителите на Италия отиват за течаща вода и я носят у дома, опитвайки се да срещнат прегърбен старец. Смята се, че това носи късмет, за разлика от срещата с деца или монаси. Вместо Дядо Коледа, подаръците в страната се раздават от феята Бефана, летяща на метла. В Италия обаче има и вълшебен дядо, той се казва Бабо Натале. На фестивала жителите на Апенините ядат леща, ядки и грозде, които са символ на здраве, просперитет и дълъг живот.  

Южна Африка  

Както в Италия, така и в Южна Африка се отърват от старите вещи, като ги изхвърлят направо през прозореца. Вярно е, че през последните години властите се опитаха да забранят тази традиция от съображения за сигурност.

  

Непал 

Непалците не изхвърлят нещата, а веднага ги изгарят в огъня на новогодишните огньове. Когато настъпи сутринта, жителите на Непал се украсяват с шарки и започват да танцуват и пеят, празнувайки празника на цветовете. 

Англия 

Британците празнуват Нова година мирно и в същото време по различни начини: играят сцени от приказки, организират карнавал и улични панаири. За подарък децата приготвят не чорап, както в редица страни, а чиния, която слагат на масата. Малко преди полунощ тишината е нарушена от камбанен звън, който известява настъпването на Новата година. В същото време влюбените се целуват под клонката на имела - смята се, че този романтичен ритуал спасява двойката от раздяла през следващите 12 месеца. На класическата британска празнична трапеза има пуйка с картофи, кестени, сос, сладкиши с месен пълнеж и задушено брюкселско зеле. За десерт се сервират плодове, както и пудинг.  

Германия  

Германският Дядо Коледа, подобно на английския, слага подаръци за децата в чиния, но пътува на магаре. Възрастните се забавляват с оловни гадания, настолни игри и фойерверки. Германците почти не приготвят обилни ястия за зимния празник, те се ограничават до закуски като раклет и фондю. Популярни са рибните ястия и поничките.  

Шотландия  

Шотландската Нова година се нарича Hogmany и протича под формата на фестивал на огъня. Участниците в него палят бъчви, пълни с катран и символизират старата година. Това е и почит към древните традиции, според които пламъкът предпазва от зли сили и, хвърлен във водата, осигурява на хората подкрепата на водните духове. Най-желаният първи гост на 1 януари в шотландска къща е брюнетка, която не прекрачва прага с празни ръце. Мъж с тъмна коса, според местните вярвания, носи късмет. Гостите, идващи на празника, трябва да носят със себе си въглен, който след това да хвърлят в камината за късмет. На новогодишната трапеза в Шотландия сутрин се сервират овесени ядки, сирене и пудинг, следобед бифтек, гъска, ябълки в тесто или пай.  

Япония  

Нова година в Страната на изгряващото слънце се празнува в нови дрехи, за да се предпази от болести и като цяло да се превърне в любима на съдбата. Коледната елха е малко дърво мочибана. Борови клонки украсяват вратите. Бамбукови кълнове и клони, мини-дървета от праскови и сливи също са добре дошли. В навечерието на Нова година всеки японец мечтае да чуе 108 камбани, за да стане по-добър и да се отърве от негативизма. Здравето и благополучието в семейството се символизират от ястия като ориз, фиде, боб и шаран. 

 

Еквадор, Перу  

В големите градове на тези страни се провеждат ритуали в навечерието на Нова година, хората общуват с шамани и се опитват да видят бъдещето с тяхна помощ. Гадаенето с яйце и бира остава популярно. Знаците също са широко разпространени. За да привлекат късмета, перуанците и еквадорците украсяват красива млада жена с плодове. Щастието помагат да привлекат оптимистичните жълти дрехи, а любовта - червените. Еквадорците, които мечтаят да прекарат една година в пътуване, трябва да тичат из къщата няколко пъти по време на звъна на часовника с куфар в ръка. И за да се отървете от миналогодишния негативизъм, се препоръчва да хвърлите чаша, пълна с вода, през прозореца. С него всичко зло, което присъства в човешкия живот, ще бъде унищожено.  

Колумбия  

Персонаж, наречен Старата година, е провъзгласен за главен герой на колумбийския карнавал. Той ходи на кокили и забавлява децата със забавни истории. Местният Дядо Коледа, който се нарича Papa Pasquale, отговаря за фойерверките. Преди Нова година те организират парад на кукли.  

Бразилия 

Новата година тук се основава на честването на деня на богинята на водата Иманджи, покровителката на моряците. Те й носят подаръци под формата на свещи и цветя, които се изпращат с плуване, и отправят желания. На Нова година в Бразилия камбаните не се бият - секундата, останала до полунощ, се отброява на глас. От подаръците се подаряват предимно сувенири, тъй като основните подаръци се връчват на Коледа. В една празнична нощ, облечени в бяло (в малките градове - в синьо) хората се побратимяват, прощават си и гледат заедно светлинното шоу в Копакабана и фойерверките на place di Freitas. След Нова година започва карнавалът. 

 

САЩ, Маями  

Най-шумните и забавни новогодишни събития се разгръщат на Ocean Drive, централната в Маями Бийч. Тук не само необичайните танци и тоалети са забранени, напротив, те са добре дошли. Изпълнения на музиканти и художници се провеждат край коледно дърво, окачено с играчки и гирлянди. Друг вариант да отпразнувате празника е да отидете в кафене или ресторант, където се представят звезди, често от световна класа. Заможни туристи отиват на новогодишен круиз с яхта и гледат фойерверките от палубата на този луксозен кораб. 

 

Австралия 

В страната на кенгуруто Нова година се празнува не през зимата, а през лятото. Празненствата придобиват най-сериозен мащаб в големите градове, където на открито се изявяват различни творчески колективи. Една от най-големите фойерверки на планетата е изстреляна в небето на пристанището на Сидни. Великолепието на фойерверките е много приятно да се оцени от кулата на град Сидни, билетите се продават там предварително. Тасмания и Виктория са домакини на The Falls Festival, който е особено популярен сред младите хора. Във всички щати австралийците си честитят Нова година шумно и шумно. На 1 януари отиват на плаж, където карат сърф, танцуват и си организират пикници. Партитата продължават още 5 дни. 

Китай  

В навечерието на Нова година хората в Китай къпят Буда в храмовете и практикуват обливане, когато чуят добри пожелания, отправени към тях.