Как да се ориентираме в каква сфера да се обучава детето ни, как да развием неговите способности и таланти? Отговорите ни дава професорът по психология Катя Стойчева в “Денят на Фокус" по Радио “Фокус".

“Още от най-ранна възраст е хубаво да следим какво привлича вниманието на детето ни, с кое се занимава продължително време и грабва интереса му. Онова, което децата усвояват с лекота, бързо, също ни е насока за сферата, в която детето един ден може да развие майсторство", каза проф. Стойчева. Тези два критерия могат да ни насочат къде е бъдещата реализация на детето. Децата е нужно да упражняват различни дейности, за да открият кое овладяват с лекота и кое ги вълнува, посъветва специалистът.

Важно е родителите да въвличат децата си в своите любими дейности, в срещите с приятели. Да посещават децата извънкласни занимания е много ключово за развитието им, допълни психологът.

“Първата среща с първия учител обикновено е свързана с игрови елемент. Той осигурява удоволствие. Не се търсят резултати, а среща с нова област, която да носи радост. Трябва да следваме детето. Не очаквайте прекалено много от него и не поставяйте очаквания не само към децата, но и към себе си - водете се от вътрешното си усещане и следете как детето приема различните активности", даде насоки проф. Стойчева.

Когато награждаваме децата, създаваме риск мотивацията им да идва от външни стимули. “Оценките и наказанията са част от ежедневието и не можем да ги пренебрегнем напълно, но удовлетворението от свършената работа трябва да бъде на първо място в образователния процес. Усвояването на нови умения, развитието трябва да бъдат поощрявани. Това, че детето ни е преодоляло предизвикателство, е повод да го подкрепим", поясни проф. Стойчева.

Перфекционизмът в работата на родителите и учителите вреди, защото чувството, че не правиш достатъчно, е очакване, което тежи. Важно е да бъдеш достатъчно добър родител, никой не може да постигне съвършенство и не е добре да се натоварва;е с това очакване, каза още експертът.

Училището е една от най-консервативните обществени структури. Искаме стабилност и устойчивост, които да въплъщават нашите ценности. Ако учебното заведение е благосклонно към децата, то е такова и към надарените деца, каза още събеседникът. “Училището отразява обществените ценности на родители и учители. То дава възможности, но носи и неудовлетворителни срещи с някои предизвикателства", каза проф. Катя Стойчева.

“Фройд казва, че има 3 невъзможни професии- управлението, лечението и обучението - тук влизат учителството и родителството. Много трудно е в тези професии да постигнеш успех, предвидено е, че често ще се сблъскаш с чувството, че не си направил достатъчно. Задачите на родителите и учителите имат общо, защото и двете групи имат трудна цел - развитието на възможностите на децата", отбеляза събеседникът.

"Труден момент е тръгването на училище - изследвания сочат, че сякаш творчеството и въображението остават на заден план тогава, за да развие детето други качества и умения. Срещата с училището е първата среща с институциите - следват университет, работа, нови правила и изисквания. Трябва да научим детето да се справя с тези срещи - това е ключов въпрос“, допълни разговора проф. Стойчева.

Семинар за творчеството и психологията се провежда за четвърта поредна година на 17-18 април. Подробности можете да научите на сайта на Института за изследване на населението и човека, където работи проф. Катя Стойчева.