Коя схема на работа е по-ефикасна - на 4-дневната или на 6-дневната работна седмица с допълнителни стимули? Този дебат организирахме днес в сутрешния блок на Радио "Фокус". Срещаме ви с работодател, въвел 4-дневна работна седмица в компанията си и с експерт човешки ресурси.

Петър Петев, управител на компания, която е въвела 4-дневната работна седмица от 2019 г., изтъкна ползите от този подход. “Експериментално беше въвеждането на тази схема на работа и видяхме, че това е работещ модел за нас. По време на пандемията много наши експерти се наложи да работят хоум офис. 4-дневният график на работа мотивира служителите - забелязах, че енергията им се повиши", отчете работодателят.

“Корпоративният дух спечели, ентусиазмът на служителите спечели от въвеждането на 4-дневната работна седмица. Мотивацията е вътрешна убеденост, но тя може да бъде подпомогната и отвън. Тя кара експерта да следва с желание целите и задачите си. 4-дневната работна седмица за мен е успешен експеримент, който продължава и до ден днешен", смята Петър Петев, чиято фирма има клонове в три български града.

“Тази работна седмица не е допустима във всеки сектор, защото в сферата на услугите, където се изисква контакт с клиенти, това може да стане само при увеличаване на човешкия ресурс. Нашата компания е консултантска и резултатът на експертите ни не е зависим от непрекъсната пряка комуникация с всеки един клиент", отчете Петев.

В разговора се включи и HR експертът Петър Джугански. "Не във всеки сектор 4-дневната работна седмица е приложима. Подходящо е за консултанти и IT специалисти. За журналисти това не е приложима схема, нито за хората, които работят на смени в магазини, например. 4-дневната работна седмица има своите предимства - за професии, където работата има ясни количествени показатели", поясни експертът по човешки ресурси.

Въвеждането на 6-дневната работна седмица в публичния сектор в Гърция има своята логика, подчерта Джугански. “Този 6-ти ден се плаща с 40% по-високо от останалите и няма извънредна работа в него. “Евростат" показва, че Гърция е първенец в ЕС по най-много изработени часове на основната работа на хората, България е на почти същата позиция. Западноевропейците работят много по-малко. Статистиката невинаги обаче отразява напълно реалността", отбеляза Джугански.

“Навсякъде липсват кадри. Само по южното Черноморие има недостиг на 27 000 работници. Откъде ще ги намерим? Тези хора работят в чужбина, защото не им допадат условията на труд у нас", смята още експертът по човешки ресурси.

Петъкът се превръща в нещо като почивен ден. “Една компания с клон в България има много гъвкава петъчна политика. Почти всеки петък през лятото работят само до 14 ч служителите. Там нямат нито един напуснал за цяло лято - около 200 души работят във фирмата. Мой приятел работи там - той се питаше къде другаде да отиде, където биха имали същите условия? Заплатата им е пълна и те са доволни", отчете Джугански. Освен това служителите на тази компания всеки месец имат поне по един петък, в който приключват работа по обяд.

“Винаги има оплаквания към младото поколение работещи, но това е нормална тенденция. Поколението Z са хора, които са малко по-млади, израснали са в изцяло дигитализирана среда, търсят повече работа с мисъл и са по-големи фенове на гъвкавото работно време. Има тенденция за връщането в офис среда", смята Петър Джугански.

Много фирми с 4-дневна работна седмица го правят, за да задържат служителите си с този допълнителен стимул, смята той. “Във фабриката обаче такъв принцип не може да се въведе, защото ще пострада продуктивността. Свръхконтролът на служителите от страна на работодателя е традиция не само за България, а в световен мащаб. Някои работодатели са виждали, че не са случвали на добронамерени служители и това естествено затяга контрола. Невинаги да работиш изцяло в офис с традиционно работно време е лошо за хората и за фирмата", каза още експертът по човешки ресурси.