В 17:57 часа българско време днес настъпва астрономическото лято, а с това бляновете ни за море и слънце стават все по-реалистични. Събирайки тен обаче не бива да забравяме за здравето си.

Прекаленият "флирт“ със слънцето може да ни изиграе лоша шега и да помрачи трайно почивката ни. Взимането на точни и навременни мерки могат да ни спестят главоболия, коментира доц. Весел Кантарджиев, началник на Клиника по дерматология на ВМА.

Слънчевото изгаряне се получава след прекомерно излагане на кожата под силните лъчи. Върху засегнатите участъци се получава зачервяване, оток, понякога и мехури, съпроводени със сърбеж, паренe и болка.

Особен акцент е слънцезащитата, като трябва да подчертаем, че в града фактор 30 е приемлив, но на морския бряг не е достатъчен и ни трябва поне 50+, съветва специалистът.

По думите му слънцезащитните продукти трябва да се нанасят на всеки два часа, а ако плуваме или прекарваме доста време във водата – и по-често.

Не бива да ги забравяме и при облачно време и да бъдем особено внимателни около повърхности като вода, сняг и пясък, които отразяват вредните лъчи на слънцето и увеличават риска от изгаряне.

Доц. Кантарджиев съветва още да избягваме излагане на слънце в диапазона 12-16 часа, а ако все пак ни се налага, за предпочитане са сенчести места и хидратация с достатъчно вода, пише bTV.

Важно е в първите дни от почивката ни да не стоим по цял ден на плажа, а постепенно да се адаптираме към силното слънце и морския бриз. Слънчевите очила, светлите и ефирни дрехи, както и шапката са задължителни. Плажните чадъри също.

Морето с малки деца е истинско предизвикателство за родителите. Правилата и за едните, и за другите обаче са едни и същи – ходене на плаж в сутрешните или часовете след 16 часа, задължително слънцезащита, шапки и светли дрехи от памучни материи, както и приема на големи количества вода.

И ако въпреки повишеното внимание забележите появата на пигментни петна по кожата – консултацията със специалист-дерматолог е задължителна.