Министерският съвет прие решение за одобряване на проект за предоставяне на дерогация от чл. 5к, параграф 1 от Регламент на Съвета (ЕС) №833/214 относно ограничителните мерки с оглед действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна,  информира правителствената информационна служба.

С Регламент (ЕС) 576 от 2022 г. на Съвета от 8 април 2022 година се въвеждат допълнителни мерки за санкциониране на Руската федерация, предвид войната в Украйна. След влизането в сила на чл. 5к от Регламента важи забрана за възлагане или продължаване на изпълнението на договори, след 10.10.2022 г., за обществени поръчки от изпълнители, за които са налице обстоятелствата по посочената разпоредба.

С днешното решение се предоставя възможността за дерогация, с оглед продължаване изпълнението на два договора, сключени между "Електроенергиен Системен Оператор" ЕАД (ЕСО ЕАД) и "Електроимпекс Ентърпрайз" ЕООД. Договорите са за доставки на елегазови прекъсвачи ВН за 110 kV и на разединители за напрежение 110 kV.

С продължаване действието на договорите, "ЕСО" ЕАД ще продължи успешното изпълнение на реконструкцията на елементите на електропреносната система. В изпълнение на Националния план за възстановяване и устойчивост, се очаква до средата на 2026 г. да бъдат изцяло преоборудвани и модернизирани откритите разпределителни уредби на 80 подстанции на територията на цялата страна. С осигуряването на активите на електроенергийния системен оператор, се гарантира непрекъснатото, ефективното и надеждното електроснабдяване на всички потребители и на обектите със стратегическо значение за националната сигурност.

С приемането на предложения проект не са необходими допълнителни разходи по бюджета на Министерството, се казва в прессъобщението.