Министерският съвет прие решение да предложи на Народното събрание да даде съгласие за участие на Република България в Общите и Селективните увеличения на капитала на Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР) и на Международната финансова корпорация (МФК) и упълномощи министъра на финансите, след получаване на съгласието, да подпише документи за записване на акциите, а министърът на правосъдието да подпише необходимото пред МБВР правно становище, предават от Правителствената информационна служба. 

С решения на Управителните съвети на МБВР и МФК, приети съответно през 2018 г. и през 2020 г., са одобрени Общи и Селективни увеличения на капитала на МБВР и МФК, като на страната ни е дадено право да запише допълнителни 632 акции от Общото и 369 акции от Селективното увеличения на капитала на МБВР по нoминал от 120 635 щ. д. за акция и 12 523 акции от Общото и 6 523 акции от Селективното увеличение на капитала на МФК по наминал от 1 000 щ. д. за акция. На внасяне подлежи 20% от стойността на акциите по Общото и 6% от стойността на акциите по Селективното увеличение на капитала на МБВР, а акциите в МФК са платими в пълен размер.

МБВР е основната организация от Групата на Световната банка, в която България членува от 1990 г., а МФК е организацията от Групата на Световната банка, фокусирана върху развитието на частния сектор, като членството на страната в нея е в сила от 1991 г.

Горните решения на управителните съвети са приети в контекста на пакет от мерки за увеличаване на финансовия капацитет на двете международни финансови институции и преразпределяне на акционерното участие и правата на глас на членуващите в тях държави.

Записването на акциите представлява изпълнение на ангажимент, свързан с участието на страната като акционер в международните финансови институции от Групата на Световната банка. Предвид характера на МБВР и МФК, записването на акциите представлява и принос на страната към международното сътрудничество за развитие, като плащането на акциите се отчита като официална помощ за развитие.