Кабинетът одобри законопроект за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности. Така се създава разследващ орган, който концентрирано да се занимава с корупцията по висшите етажи на властта. Това обяви на брифинг правосъдният министър Крум Зарков в Министерския съвет.

"Предвиждаме гаранции този орган да не бъде употребяван нито като "бухалка", нито като "чадър". За да се случи това - предлагаме той да бъде конституиран като се намесят различни органи, които да излъчват членове в тази комисия - Народното събрание, президентът и върховните съдилища", добави министърът.

Зарков изтъкна, че се предвижда независимост и на разследващите. "Искаме да излезем от порочния кръг на скандали около тези органи, свързани с техните председатели. Затова предлагаме той да се председателства на ротационен принцип от петте му члена - всеки един по една година", обясни той.

По думите му този закон трябва да отговори на дълго задавания от българите и международните наблюдатели въпрос "Защо няма осъдени за корупция по високите етажи на властта?". "Част от отговора се намирал в прокуратурата, а друга - в разследването. С този закон частта, свързана с ефективното и независимо разследване, ще бъде решена", подчерта Зарков.