Конституционният съд допусна за разглеждане по същество делата, образувани по искане на президента Радев и опозиционните сили в парламента, срещу промените в Конституцията. Това стана ясно от съобщение, публикувано на страницата на Конституционния съд. 

Конституционният съд е взел решение двете дела да се разглеждат съвместно. От съобщението става още ясно, че определенията са били взети с пълно единодушие, като на заседанието са присъствали всички конституционни съдии.

Припомняме, че на 08.01 държавният глава Румен Радев сезира Конституционния съд срещу Шестата поправка в основния закон. Тогава той поиска новите текстове, свързани с двойното гражданство за депутати и министри, за мнозинствата при избиране на регулатори, за реда, по който ще бъдат назначавани служебните правителства, както и за мандата на Народното събрание, да бъдат обявени за противоконституционни.

Тогава президентът възрази и срещу промените в съдебната власт относно механизма за назначаване на председателите на върховните съдилища и главния прокурор.

Три дни по-късно "Възраждане" и "Има такъв народ" оспориха всички 23 параграфа с изменения в основния закон. Тяхната основна критика бе именно в частта за съдебната власт.