close
ЗАРЕЖДАНЕ...
Всички
Институции
Политика
Криминални
Икономика
Здравеопазване
Общество
Други
Трафик
КПКОНПИ установи конфликт на интереси при ректора на Техническия университет и бивш директор на ИАРА
14:37 / 07.10.2022
688
©
На редовно заседание КПКОНПИ прие решения за установяване на конфликт на интереси за Галин Николов – изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) за периода от 09.03.2017 г. до 24.01.2022 година и за проф. дн инж. Иван Кралов - Ректор на Технически университет (ТУ) – София, съобщава Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество

Срещу Галин Николов производството е започнало по сигнал, в който се съдържат твърдения, че същият е участвал като ръководител на проекти и е получавал финансово възнаграждение за това. Установено е, че той е посочил себе си за ръководител на проекти с европейско финансиране - "Модернизация на патрулни плавателни средства за контрол в рибарството, собственост на ИАРА“ (№ BG14MFOP001-3.001-0003) и "Доставка на персонални 60 преносими компютъра, 120 мобилни устройства – таблети – за служители на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури, изпълняващи контролни дейности“. В периода януари – декември 2019 г. Николов е подписал 12 броя констативни протоколи за извършена работа, вкл. на самия себе си, по първия проект. Вместо да си направи самоотвод и да не подписва документите, той е извършил нарушение в свой частен интерес. За Николов са установени три състава на конфликт на интереси: за това, че за периода от 09.03.2017 г. - 24.01.2022 г., се е подписал като "приел“ на констативни протоколи, с които приема без възражения извършената от самия него работа по Проект № BG14MFOP001-3.001-0003 за всеки един от месеците от януари до декември 2019 г. вкл.; за това, че в същия период е резолирал доклад "за изпълнение“ и за това, че е подписал заповед в свой частен интерес.

Общият размер на наложените глоби и отнетата в полза на държавата материална облага от деянието е 32 699,70 лв.

Това е вторият конфликт на интереси, установен за Галин Николов. Първият е от 16.02.2022 г. и е за това, че е назначил брата на своята съпруга на по-висока длъжност и срещу по-голямо месечно възнаграждение, вместо да си направи самоотвод.

Производството срещу проф. Кралов е започнало по сигнал. В хода на проверката е установено, че той, в качеството си на лице, заемащо висша публична длъжност, е издавал заповеди за изплащане на парични възнаграждения на самия себе си в периода 07.04.2021 – 16.12. 2021 г., и по този начин е действал в свой частен интерес. Документите, с които е наредил допълнително материално стимулиране, допълнително възнаграждение и парични награди с различни основания противоречат на разпоредбите по ЗПКОНПИ и практиката на Върховния административен съд – не се допуска самоконтрол, нито договаряне сам със себе си, нито осъществяването на каквато и да е част от аспектите по възникване и реализиране на търговско и облигационно правоотношение, при съчетаване на обществен и частен интерес в личността на един субект. При утвърждаване на списъци с имена за парични награди, които включват и самия него, Кралов е следвало да си направи самоотвод,като уведоми органа по избора или назначаването, незабавно след възникване или узнаване на данни за наличие на частен интерес. Общият размер на наложената глоба и отнетата в полза на държавата материална облага е 29 765,04 лв.
Следете всички новини на агенция "Фокус" и чрез:
facebook
Google Новини
Всичко важно от ефира на радио "Фокус" слушайте и в нашите подкасти в:
Spotify
Google Podcasts
Soundcloud
Зареждане! Моля, изчакайте ...

ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
катастрофи Великотърновско
Спецоперации полиция Добрич
Катастрофи в Кюстендилско
Войната в Украйна
Преговори за съставяне на правителство 2022 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Виж още

Анкета
Ще успеят ли партиите да съставят правителство?
Не
Да
Не мога да преценя
Все ми е тая

Част от
НОВИНИ
ЗА НАС

За контакти:

тел.: 0882 801 801

focus@focus-news.net

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0885 39 39 42

sales@focus-news.net
©2000 - 2022 Медия груп 24 ООД. focus-news.net - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от focus-news.net, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в focus-news.net е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.