Продължават срещите на КНСБ с представители на основните политически партии, които участват в предстоящите избори за Народно събрание, днес дискусията е с водачи на листи от коалиция "БСП за България", предаде репортер на "Фокус“.  

В срещата участват президентът на КНСБ Пламен Димитров, вицепрезидентите на конфедерацията, лидери на федерации, докато от коалицията участват Георги Гьоков, Христо Проданов, проф. Румен Гечев и др.

"За пети път отиваме на избори във фокуса на две години, което за нас е тревожно. Все повече виждам, че лидерите на основните политически партии дават заявки за крайна необходимост 49-ото НС да състави правителство. Това е и нашият призив – има крещяща нужда от по-голяма стабилност в изпълнителната власт. Намираме общ език със служебния кабинет, но има необходимост от предвидимост и дългосрочна визия", каза Димитров.

"Най-доброто в програмата, която предлагаме е, че увеличението и защитата на социалните придобивки много правилно е поставена на основата на мотора на икономиката, индустрията, селското стопанство и услугите. На всички е ясно, че без да постигнеме достатъчно динамика и качество на икономически растеж, ние можем да пишем каквито искаме числа, да се надпреварме кой предлага по-големи средни, минимални и други заплати, но то няма как да стане, ако не осигурим икономически растеж. Това каза на срещата Румен Гечев.

От БСП отново коментираха, че България е единствената страна без дългосрочна програма и приоритети на развитие.

“България е предприела някаква странна бюджета тактика, от няколко правителства,  в това число и новите “new kids on the block", които са дошли от няколко години да управляват и продължават да твърдят, че ние трябва да слезем не повече от 37-38 % от БВП да минава през бюджета. Няма такова нещо. Ние няма как да правим ефективни социални програми и стимули на растежа при положение, че бюджетът стои под 40 % от БВП и затова тези числа биха изглеждали различно, ако ние доближим до европейските практики", обясни той.

Гечев коментира и че България няма консервни комбинати и няма как да се продават зеленчуци, плодове и местни продукти, които не може страната ни да консервира и изнася.