КНСБ и КТ "Подкрепа“ организират протестно автошествие на 11 ноември, информира пресцентърът на КТ "Подкрепа".

В продължение на започналите действия на КНСБ и КТ "Подкрепа“, породени от тревогата за ефектите на кризата върху доходите и живота на българските граждани, на 11 ноември двете конфедерации организират протестно автошествие в София и протестен митинг пред сградата на Народното събрание. В демонстрацията ще се включат стотици превозни средства от цялата страна, като колоната ще премине през централните софийски булеварди и улици.

КНСБ и КТ "Подкрепа“ ще връчат на депутатите от новосформираното 48-мо Народното събрание съвместна декларация с конкретни спешни мерки за решаване на проблемите пред българските граждани.  

В близките дни се очаква да бъде проведена среща между лидерите на двата синдиката Пламен Димитров и Димитър Манолов и президента на България Румен Радев. На нея ще бъдат обсъдени предложенията на конфедерациите, обединени в три основни области – доходи, зелена сделка и енергетика, трудови и синдикални права.

В цялата страна на браншово и регионално ниво, както и в отделни предприятия, продължават протестните акции на двата синдиката, започнали през септември. Чрез механизмите и на колективното трудово договаряне работещите настояват за увеличение на заплатите поне с размера на кумулативната инфлация, която на годишна база през септември достигна 18,7%.

Конкретните действия и маршрутът на автошествието на 11 ноември ще бъдат уточнени допълнително, се казва в прессъобщението.