Искам да заявя категорично, че за следващия едногодишен период цената на електрическата електроенергия от АЕЦ "Козлодуй" ще остане непроменена. На 1 юли няма да произнесем много по-висока стойност. Средното изменение на цената на тока ще бъде около 2%. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов на брифинг  пред журналисти, предаде репортер на "Фокус"

"В обществото продължава да се натоварва напрежение, което се предизвиква от различни публикации и изявления на различни лица. Основата на всичко това беше изявлението беше заявлението за цена  на електрическата енергия от АЕЦ "Козлодуй", заяви Иван Иванов.

Той каза, че за последните две години АЕЦ "Козлодуй" практически е поискал една и съща цена на тока. И заяви "Няма никакво основание тази година комисията да се произнесе с решение за цена различна от миналогодишната".

63,48 лева стотинки бе утвърдената цена на тока за миналата година. За 2024 тя щяла да бъде много близка до тази, увери председателят на КЕВР.

За цената на домакинствата Иван Иванов призова българските граждани да не изпитват притеснения. Той каза, че рамката за цената след 1 юли вече е очертана от експертите на КЕВР, но все още имало да се извършат допълнителни изчисления. 

"Средната промяна ще бъде около 2%. Всички други тълкувания са спекулативни", категоричен бе Иванов. 

Той обясни, че е невъзможно КЕВР да не отчита всички инфлационни процеси при определянето на цените на тока, въпреки това обаче председателят на КЕВР бе категоричен, че изменението на цената е значително по-ниска от индекса на инфлация през изминалите 12 месеца и прогнозния за следващата 1 година.