Цената на природния газ ще бъде под 240 лева за мегаватчас. Това обяви на брифинг председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, предаде репортер на Агенция "Фокус"

По думите на Иванов близо една трета от потреблението на природен газ на страната ще преминава през интерконектора.

"Интерконекторът позволява над 1 млрд. кубични метра природен газ, който е ⅓ от потреблението на страната, да бъде доставян на атрактивни цени, договорени съгласно споразумението между България и Гърция".

Той също обяви, че са започнали първи стъпки към използване на интерконектора за снабдяване на цяла Югоизточна Европа. 

"Има първи стъпки към използване на интерконектора за обслужване на цяла Югоизточна Европа. Капацитетът на газовата връзка е 3 млрд. кубични метра, а от тях са резервирани 1 млрд. 570 млн. кубични метра. Останалото количество ще бъде предоставено на други компании, които искат да пренасят природен газ в посока Румъния, Словакия, Унгария".

Според председателя на КЕВР стартирането на газовата връзка между Гърция и България дава началото на истинската диверсификацията за страната ни. 

"Със завършването на интерконектора се слага край на възможността България да бъде жертва на монопол за доставяне на природен газ. Сега започва истинската диверсификация".