Парламентът се събира извънредно и тази седмица. Поводът е разглеждането на второ четене на законопроекта за Българската народна банка, който бързо бе внесен и приет миналия петък.

Законопроектът бе внесен днес от Теменужка ПетковаЙордан Цонев, Анна Александрова и Хамид Хамид. 

Припомняме, че новите законодателни текстове касаят списъка с лицата, които могат да станат служебни министър-председатели. Според новите конституционни промени служебен премиер може да стане председателят на Народното събрание, управителят и подуправителите на БНБ, председателят на Сметната палата и неговите заместници, омбудсманът и неговите заместници. 

Новите текстове предвиждат управителят и подуправителите на БНБ, председателят на Сметната палата и неговите заместници, омбудсманът и неговите заместници да могат да станат служебни премиери без това да противоречи на законите в страната.

В преходни и заключителни разпоредби на закона се правят промени в Закона за Сметната палата и Закона за омбудсмана.

Важно е да се уточни, че в първоначалния си вид промените предвиждат, че след периода, в който някое от тези лица, което е приело да заеме министърпредседателския пост, приключи със задълженията си към изпълнителната власт, той или тя се завръща да довърши мандата си в БНБ, Сметната палата или като омбудсман или зам.-омбудсман.

Преди началото на извънредното заседание на парламента обаче ще има заседание на Правната комисия, което е начален час 9:00 и където ще бъде разгледан законопроектът на второ четене. 

Депутатите ще започнат работа точно в 10:00 часа.