През февруари изтича валидността на около 340 хил. годишни винетки, припомня АПИ.

На интернет страницата www.bgtoll.bg  от бутона "Проверка на винетка" след въвеждане на регистрационния номер на автомобила и държавата, в която е регистриран, всеки може да провери крайния срок на електронната винетка. Статусът може да е "активен", "с изтекъл срок" или "неизползван" в случаите, когато винетката е купена с отложен старт до 30 дни от началната дата на валидност.

От началото на годината всички видове е-винетки поевтиняха с 10% в сравнение с м. г. Годишната струва 87 лв., тримесечната е 48 лв., месечната - 27 лв., седмичната - 13 лв., а уикенд винетката - 9 лв.

До 24 януари са продадени 351 681 броя винетки за 20 035 616 лева. Приходите от тол такси за същия период са 20 046 552,46 лева - 2 168 379,55 лева от тях са от маршрутни карти, а 17 878 172,91 лева от тол декларации.

Е-винетка може да бъде купена както в обектите на Агенция "Пътна инфраструктура", така и в партньорската търговска мрежа. Националното тол управление апелира шофьорите при купуване на винетка да използват сайта www.bgtoll.bg или мобилното приложение, както и останалите канали за продажба на АПИ – на гише срещу плащане в брой или чрез терминал за самотаксуване – с карта. Гишета са разположени на основните гранични контролно-пропускателни пунктове, както и в 27-те областни пътни управления в цялата страната. Терминалите за самотаксуване са близо 500.

При купуването на е-винетка е необходимо потребителите внимателно да преглеждат и проверяват въведената от тях или от съответния служител информация преди финално да потвърдят плащането на пътната такса. Отговорността за попълване на коректна информация за номера на превозното средство, категорията му и периода на валидност на винетката е на собственика или ползвателя му. В случай на неправилно декларирани данни се счита, че не е заплатена дължимата винетна такса за съответния автомобил.

Символите от регистрационния номер може да бъдат изписани и на кирилица, и на латиница, но трябва да съответстват на символите в самия регистрационен номер. При изписването на номера се въвеждат само букви и цифри. Символите 0 (нула) и О (буква О) не са взаимнозаменяеми. За цифра от номера трябва да се изпише 0 (нула), а за буква - "О". В случай, че регистрационният номер съдържа тире, точка или интервал те не се въвеждат, припомят още от Агенция "Пътна инфраструктура".