Деца и млади хора се предизвикват в социалните медии да ядат изключително пикантни храни, което довело до отравяне

Датската агенция за безопасност на храните изтегли три продукта нудъли, произведени от южнокорейската компания Samyang, заявявайки, че количеството екстракт от капсаицин и чили в тях може да отрови потребителите, казва CBS.

Агенцията обяви изтеглянето в публикация на уебсайта си на три вкуса: Hot Chicken Stew, Buldak 3x Spicy & Hot Chicken и 2x Spicy & Hot Chicken. Агенцията каза, че продуктите трябва да бъдат върнати в магазина, където са били закупени или да се изхвърлят.

"Разбираме, че датските власти по храните са изтеглили продуктите не поради проблем с качеството им, а защото са били твърде пикантни“, каза Samyang (Самянг). Продуктите се изнасят в световен мащаб. Но това е първият път, когато те са изтеглени поради тази причина.“

В изявление Датската ветеринарна и хранителна администрация заяви, че деца и млади хора се предизвикват взаимно в социалните медии да ядат изключително пикантни купички от нудълсите с рамен и че в Германия няколко деца са били хоспитализирани, след като са били отровени от ядене на изключително пикантен чипс.

Агенцията каза, че е установила, че количеството лют червен пипер в рамена е дори по-високо, отколкото в чипса с лют червен пипер, който е причинил отравянията в Германия.

В съобщението си за изземване на продуктите агенцията каза, че ако дете е яло силно лютиви чушки без да има остра реакция, няма причина за безпокойство, но ако покаже остра реакция малко след като е изяло продуктите, родителите могат да се обадят на националната гореща линия за отрови на Дания .

Samyang каза пред BBC, че планира да "проучи внимателно местните разпоредби" в Дания, пише businessnovinite.bg.