Само едно от пет изследвани и предлагани на пазара овчи сирена съдържа само овче мляко, останалите са произведени със смес от овче и краве. Това съобщават от "Сдружение за достъпна и качествена храна“.

След получени сигнали от потребители, от сдружението са провели тестове в акредитирана международна лаборатория. Изследвани са петте най-скъпи и най-популярни овчи сирена у нас. Проверката показва, че само едно от тях е наистина овче сирене, останалите са смес.

Това въвежда в заблуда българските потребители, които заплащат за този продукт едно от най-скъпите цени в сектора и очакват да получат продукт изцяло от овче мляко, посочват от сдружението. Констатираното нарушение представлява и фрапантно нарушение на конкурентното право, защото към настоящия момент 1 литър овче мляко е три пъти по-скъп от кравето мляко, с което се размесва.

Това означава, че производителите на овче сирене получават в пъти по ниска като себестойност продукция. Част от потребителите купуват овче сирене поради алергии или по лекарско предписание и наличието на други видове мляко може да доведе до здравословни проблеми.