Министерството на финансите е готово с пакета от данъчни закони, като в него се предлага връщане на ДДС ставката за ресторантьорите на 20%, съобщи министърът на финансите Асен Василев

По думите му все още решението не е взето окончателно. Обсъжда се и връщането на патентния данък за най-малките търговци. Основните данъци за хората и бизнеса остават без промяна.

Василев уточни, че възстановяването на ставката е обсъдено с ресторантьорите:

"Те казаха че ще разработят мерки за изсветляване на бизнеса и за повишаване на осигурителните прагове на работниците в бизнеса над минималната работна заплата. Тогава можем да обсъдим и да видим реално от тези мерки какъв ще бъде фискалния ефект – от изсветляването, ако той е по-голям от вдигането на ставката, можем да помислим за 9% ставка, но ако влезе много сериозен комплекс от мерки за изсветляване“, коментира Василев.

Въведената по време на COVID пандемията по-ниска ставка от 9% бе удължавана 2 пъти и предстои да изтече в края на годината.

На този фон ви припомняме предизборните обещания на Кирил Петков по време на кампанията за парламентарните избори на 2 април:

"ДДС-то ще си остане 9%, няма да се вдига този данък, въпреки предложенията на сегашната министърка на финансите. Ние знаем, че просто можем да си събираме данъците без да вдигаме ставката", казва Петков във видеото.

Той изпрати поздрави на всички, които имат собствен бизнес и държат ресторанти и заведения.

Повече вижте във видеото.