Българската интерактивна изложба "Белене – смели истории от първо лица“(Belene.Camp) на фондация "Софийска платформа“, с подкрепата на Фондация "Америка за България“, отбеляза своята премиера на 11 юни в столицата на САЩ, Вашингтон, в Музея на жертвите на комунизма. Тя бе открита от директора на "Софийска платформа“ Луиза Славкова, президента на "Америка за България“ Нанси Шилър и президента на фондацията към Музея на жертвите на комунизма във Вашингтон Ерик Патерсън, заедно с българския посланик в САЩ Н.Пр. Георги Панайотов и американския посланик за България Н.Пр. Кенет Мертен, в присъствието на представители на Американската агенция за международно развитие, Държавния департамент, Фулбрайт, дипломатическия корпус, неправителствения сектор на двете държави, както и представители на българската общност във Вашингтон и други.

С помощта на съвременни технологии и изкуствен интелект, посетителите имат възможността да проведат разговор с оцелелия от лагера в Белене Никола Даскалов и да направят виртуална обиколка на лагера. Изложбата изгражда мост към бъдещите поколения.

"Белене – смели истории от първо лице“ е продължение на инициативата "Истории от Белене“ (Belene.Camp) – виртуална образователна платформа, която представя личните свидетелства на оцелели от комунистическия лагер в Белене достъпни за всеки. В над 120 часа интервюта в рамките на проекта, Никола и други оцелели от лагера споделят преживяванията си и защо трябва да пазим свободата, правото си на избор и демокрацията.

"С избледняващия спомен за онези времена си отиват и последните оцелели. Без места на памет, които да напомнят за съдбата на хора като Никола и да осъждат тоталитаризма, остават митовете за "доброто старо време“ на комунистическата пропаганда. "Софийска платформа“ цели да съхрани паметта за близкото минало и историите за съпротива и човешко достойнство. При липсата към днешна дата на свободно достъпно място на памет на територията на бившия лагер, Belene.Camp създава виртуално пространство и изгражда мост към бъдещите поколения. Нека не забравяме уроците на миналото“, подчерта Луиза Славкова от Софийска платформа.

По време на откриването бе отбелязана и 35-ата годишнина от падането на Берлинската стена и настъпването на демократичните промени.

"Радваме се, че успяхме да споделим тези смели български истории за съпротива и за силата на човешкия дух. Музеят на жертвите на комунизма във Вашингтон, САЩ е идеалното място да представим проекта Belene.Camp на Софийска платформа и историите от лагера. Ако не разбираме миналото си, е трудно да разбираме настоящето си. Чрез новите технологии тези истории остават достъпни за всички“, сподели Нанси Шилър.

Посланикът на България в САЩ Георги Панайотов подчерта и още една годишнина – 20 години от присъединяването на България към НАТО, "в резултат на цивилизационния избор, направен от българския народ да бъде част от свободния свят".

"Наше задължение е да работим заедно, за да не се повтарят тъмните епизоди от историята ни", каза посланикът на САЩ за България Кенет Мертен, който също беше във Вашингтон за събитието.

Ерик Патерсън, президентът на фондацията към Музея на жертвите на комунизма във Вашингтон, допълни, че историята на българския тоталитарен режим е малко позната в САЩ.

Българската изложба е отворена за посещения от 12 до 14 юни, между 9 ч. и 15 ч. местно време, в Музея на жертвите на комунизма в столицата Вашингтон, САЩ. Тя е част от проекта "Истории от Белене“ (www.belene.camp) на фондация "Софийска платформа“, който съхранява историите за съпротива и човешко достойнство на оцелелите от най-големия комунистически лагер в страната. Целта е с помощта на новите технологии да се съхрани паметта за близкото минало и да се изгради мост към бъдещите поколения, а бившият лагер "Белене“ да се превърне в място за почит и знание.

"Белене – смели истории от първо лице“ е пътуваща изложба и ще бъде в България през 2025 година.

През сайта Belene.Camp всеки с достъп до интернет може да разговаря както с Никола Даскалов, така и с други оцелели, споделили лични свидетелства са времето, прекарано в лагера.