Мъжете и жените в България еднакво работят почасово. Това сочат данни на Eurostat, показващи какво е съотношението между мъжете и жените, които работят почасово, в Европейския съюз.

За последното четиримесичие от 2023 годинна се установява, че жените на възраст между 15-64 години работят повече почасово, отколкото мъжете в същия възрастов диапазон.

Най-голяма разлика между дяловете на жените и мъжете, работещи на непълно работно време, се отчита в категорията елементарни професии, отнасяща се за помощници, чистачи или помощници при приготвяне на храна. Разликата е 29%, като 47% от жените работят на непълно работно време и едва 19% от мъжете.

Сред работниците в сферата на услугите и продажбите 35% от жените са били наети на непълно работно време в сравнение с 16% от мъжете. Сред помощните служители 29% от жените са били наети на непълно работно време и 9% от мъжете.

Най-ниски разлики в дяловете на работещите почасово са регистрирани при управленските професии (10% жени срещу 3% мъже) и оператори на машини и машини и монтажници (12% срещу 4%).

В повечето страни от ЕС жените имат по-висок дял на работещи на непълно работно време. Холандия регистрира най-висок дял жени, почасово, 63% от жените работят така в сравнение с 23% за мъжете, и най-голямата разлика между жените и мъжете – 39%. Големи разлики между жените и мъжете са отчетени и в Австрия – 38%, и Германия 37%.

 

Румъния е изключение от правилото, като делът на мъжете, заети на непълно работно време е с 1% процент по-висок от този при жените – 4% за мъжете срещу 3% за жените.