Група народни представители, сред които пловдивският депутат от ГЕРБ Десислава Трифонова, внесе в парламента предложение на второ четене в републиканския бюджет да залегнат програми за разширяване и подобряване на сградния фонд и материалната база в системата на образованието за периода 2024-2026 година.

Ако то бъде подкрепено в пленарна зала по време на второто четене на законопроекта за държавен бюджет 2023 г., за целта ще бъдат отделени общо до 580 милиона лева.

От тях до 240 милиона лева ще бъдат предназначени по програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища. Още толкова ще бъдат насочени по програма за изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавните и общински училища, а до 100 милиона лева – за саниране, ремонт и обзавеждане на студентските общежития, предоставени за управление на държавните висши училища и "Студентски столове и общежития" ЕАД.

"Това предложение ще даде възможност да бъдат приети и реализирани три инвестиционни програми в системата на образованието, с които да бъдат решени най-наболелите проблеми – недостигът на места в детските градини и ясли, недостигът на училища и класни стаи за осигуряване на едносменна и целодневна организация на учебния ден, липсата на физкултурни салони, необходимостта от ремонт и модернизация на физкултурните и спортни площадки, неотложната нужда от ремонт на над 20 студентски общежития", обясни народният представител от ГЕРБ от Пловдив Десислава Трифонова.

Тя подчерта, че за ГЕРБ образованието е стратегически и национален приоритет и работата в тази посока е последователна и резултатите са налице. За периода 2017-2021 година по време на управлението на ГЕРБ са модернизирани цялостно над 500 образователни институции, направени са инвестиции в отделни елементи на физическата среда във всички останали.

Финансирано е изграждането на 12 нови училища и надстрояване на други 44, на много детски градини, направени са инвестиции във физкултурни салони, спортни площадки, ученически общежития, класни стаи и кабинети, в създаването на достъпна архитектурна среда и други.

"По време на предизборната кампания проведох срещи с пловдивчани, на които част от въпросите ми бяха споделяни. Студентски съвети от Пловдив поставиха на вниманието ми необходимостта от подобряване на условията в някои от общежитията в града. Ако бъде приета, тази програма ще даде големи възможности", каза още Десислава Трифонова.