Поради сложността на тазгодишните избори, списъците бяха много объркващи и много сложни, поради което се забавихме с изпращането. Това каза координаторът и член на избирателната секция в Кьолн Георги Гогов в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус".

Списъците все още се обработват от Централната избирателна комисия и секцията все още не е разпусната, допълни той.

Изборният ден в двете секции в Кьолн е преминал спокойно. Избирателната активност е била малко по-висока от тази на последните предсрочни избори миналата година. Във вчерашния ден са гласували почти 900 души. Хората са предпочитали машинното гласуване, разказа Георги Гогов.

Активността за вота за членове на Европейския парламент е била малко по-ниска. "Но това е разбираемо, тъй като част от гласоподавателите вече са гласували в немската избирателна система и просто нямат право да гласуват за български представители в Европарламента", поясни Гогов.

Предварителните резултати показват, че най-много гласове в двете секции в немския град събират "Продължаваме промяната" – "Демократична България", а на второ и трето място с почти равни резултати и разлика от няколко гласа са "Възраждане" и "Величие". ГЕРБ-СДС са на много задни позиции, допълни Гогов.

Подмяната на членове на комисиите е обичайна практика и за вота в чужбина, обясни той. Обикновено изборите се организират от българките общности по региони. "Представените списъци се променят винаги в последния момент от партийните квоти и те надделяват. Пристигат хора, които не са обучени, което много затруднява изборния процес. Поради тази причина и ние днес предадохме късно. Получиха се грешки, трябваше да ги поправяме", поясни Гогов.