Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет избира директор на националното следствие. Мандатът на сегашния ръководител Борислав Сарафов изтича на 18 декември. Той е единствен кандидат и, ако бъде избран, това ще му е втори мандат на този пост.

Според правилата членовете на Прокурорската колегия правят преценка за професионалните и нравствените качества на кандидата, управленската му компетентност и други критерии. Всеки член на колегията може да изрази становище, а за да има избор са нужни поне осем гласа.

На 26 септември кандидатурата на Сарафов за втори мандат бе предложена от главния прокурор Иван Гешев и трима членове на Прокурорската колегия - Светлана Бошнакова, Огнян Дамянов и Йордан Стоев.

В мотивите към кандидатурата пише, че Борислав Сарафов притежава безспорни професионални и нравствени качества. А подкрепящите го припомнят, че той има над 26 години стаж в съдебната система. Целият му професионален път е бил в прокуратурата и следствието, където е преминал през всички нива.

Борислав Сарафов започва работа в системата през 1996 г. като следовател в София. През 2001 г. става заместник районен прокурор в Сливница, а след това редови прокурор в окръжната прокуратура. От 2007 г. е във върховната прокуратура, в отдела за противодействие на организираната престъпност.

През 2011 г. Сарафов бе и първият ръководител на Апелативната специализирана прокуратура. Две години по-късно стана заместник главен прокурор, а от 18 декември 2017 г. е и директор на Националната следствена служба (НСлС).

Малко след като бе обявена кандидатурата на Сарафов министърът на правосъдието Крум Зарков призова следователите чрез Общо събрание да посочат също техен кандидат.