Може би скандалът с машините постави под въпрос легитимността на демократичния процес и изборната процедура. Когато хората се отвращават от политиката или смятат, че нещо не е наред, или пък смятат, че от вота им не зависи нищо особено, просто не отиват и не гласуват. Това каза в аудиокаста "Това е България" на Радио "Фокус" Иво Желев, управител на Агенция "ЕСТАТ“.

"И сме свидетели на това все повече и повече и го виждаме абсолютно във всички други големи областни центрове. Вторият фактор, разбира се, са почивните дни и хубавото време, които естествено, накараха много хора да си прекарат дългия уикенд по много по-приятен начин. Общо взето, може би това са основните ни два фактора. А, третият, който може би е най-важният, е че на политическия пазар не беше представен кой знае колко интересен, атрактивен политически продукт. Аз смятам, че като кандидатури тази компания е една от най-слабите", добави Иво Желев. 

"Някои анализатори казаха, че е паднала "синята крепост“. Това е много елементарно обяснение", каза още Желев. 

Според него София не е еднополюсен град и това е така от много време. Мнозинството от хората споделят по-скоро десни възгледи, когато ги караш да се определят по някаква скала, или да се идентифицират с някакви знакови леви и десни тези и твърдения.

"Само че защо се стигна до второто място на Григорова – за мен с прекрасните шансове да стане кмет? Ами, проблемът на София и на България изобщо, на съвременна България – такава, каквато си направихме за 33 години е, че имаме драстичен дефицит на справедливост.  Както и ценностно, духовно и всякакво обедняване. В тази страна хората много, много силно се съмняват, че ако един спор стигне до съда, той ще бъде решен справедливо за обикновения човек. И именно близостта на Григорова до обикновените хора, нейният генезис и също така нейната природа на един, бих казал неформален омбудсман, доведе до високи резултати и разчупването на стереотипите. Иначе да кажем "София никога не е била червена и няма да бъде“ – това е пълен абсурд да се разсъждава в такива категории. Всъщност Ваня Григорова влезе в обувките, наследени от Мая Манолова. Тя си беше един формален омбудсман. Борбената синдикална природа на Григорова я прави един неформален омбудсман и хората откликнаха на тази оферта. Другата причина за нейния много значим успех е, че нейните двама основни опоненти бяха, меко казано, неубедителни кандидати. Те са с доста сериозни комуникационни проблеми, нямат необходимата харизма, трудно комуникират с публиката, говорят с много клишета и опорки. Много стерилни са, ако трябва с една дума да ги определя. Когато имаш стерилни кандидати срещу опонент, който е човек, жив човек, такъв витален и с чар, с всичките си плюсове и минуси, разбира се, няма как хората да не изберат по-атрактивния продукт. Също така бих отбелязал и доста ниско ниво на кампаниите. И с пари, и без пари, пак е ниско нивото", каза още анализаторът. 

По думите на Желев може би имаме много ляв кандидат в лицето на "Възраждане“, имаме изразено десен в лицето на Вили Лилков и останалите трима са по-добри, или по-лоши популисти. "Така че ние нямаме мач "Левски“ – ЦСКА в София", каза Желев.

Според него, на тези избори сме свидетели и на династии в някои областни градове, на дълги управления от три, четири, пет, шест мандата и т.н.

"Виждаме, че кметове, дори като Димитър Николов и Живко Тодоров, все пак печелят на първи тур, но с по-ниски резултати, отколкото в предишни години. И това е абсолютно нормално – има умора на материала, има някакво изхабяване и хората си искат нови лица. Сигурно има добри кметове, това е безспорно, от тези хора има добри кметове, но аз казах, че не ми е еднозначно положителен прочитът, защото смятам, че имаме и феодализиране вече на областни центрове, общини, има симптоми за такова феодализиране, не е напълно завършил такъв процес, и имаме тенденция да се избират по-малко лошите на принципа, че в царството на слепите едноокият е кмет", добави Иво Желев. 

По думите му, изводът от тази кампания е, че имаме абсолютно ерозирал политически терен,  изхабена политическа лексика - говорене с опорки, сладкодумие и банализми,  липса на доверие от страна на избирателите към властимащите, липса на каквато и да е емпатия от двете страни, какъвто и да е ентусиазъм, много малко харизматични кандидати, даже почти никакви.

"В София Григорова е едно изключение от това. Като казвам ерозирал политически терен – безпринципно съглашение на национално ниво, т.нар. "некоалиция“, "сглобка“ или както там ще му казваме занапред, шизофренни отношения между електората на ГЕРБ и ПП-ДБ-СС, което каквито и фактори да го налагат, каквито и компромиси да смятат, че са длъжни да правят, едно противоестествено нещо не може да продължи кой знае колко дълго. Аз виждам сериозна драма сред тези намесени много симпатични избиратели на "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“, защото политическите сили, за които те гласуват,  абсолютно не оправдават тяхното доверие. Даже бих казал, че вотът за ПП-ДБ-СС е някаква форма на протестен вот срещу цялата система, ерозия на терени и т.н., но тия хора изобщо не гласуват с ентусиазъм за партиите, които са избрали. Просто или е на принципа на по-малкото зло, или просто за да накажат тези, които се опитват да им отнемат нещата, в които те вярват – в частност машините. Със сигурност имаше наказателен вот в полза на ПП заради скандала с машините. И така, не виждам нищо кой знае колко обнадеждаващо в тази ситуация. Те се бяха обединили, събрали, за да отрекат, щяха да "изчегъртват“ ГЕРБ, да сменят модела, да сменят морала и всичко това и изведнъж – коалиция. Няма как да продължи дълго и в крайна сметка колкото и да затъваме и да стържем, да копаем дъното, нещата ще се намесят. Просто хората ще си намерят адекватни представители, ще създадат нови субекти, ще припознават нови лидери, но това минава през дълго и тягостно безвремие", добави Иво Желев.  

Цоня СЪБЧЕВА