Човешкият потенциал е възможен, постижим, заложен е в хората, но човек трябва да положи усилия, за да го достигне и развие. Това каза писателят, обучител и предприемач Иво Топалов в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Той работи като обучител с екип от психолози и консултанти за разгръщане на човешкия потенциал в бизнес среда. "Правим го през много неща – имаме консултантски проекти, имаме проекти, свързани с емоционалната интелигентност. Скоро ще пуснем комуникационни серии, в които хората да се учат на базови комуникационни умения. Около 20 часа са необходими, за да придобиеш някакво умение на сравнително добро ниво, и 20 часа са необходими, за да разбереш дали това нещо е за теб“, обясни Иво Топалов.

Комуникацията е продължителен процес на свързване, който е много по-различен, отколкото еднократно постване в социалните мрежи, отбеляза той. Алгоритмите в мрежите не фаворизират умерените мнения. "Поляризацията е механизъм, който позволява да направим една комуникация вайръл. Търсим най-силните съпортъри, които са 2,5%, и най-силните опозиционери, които са още 2,5%. Умерените не предизвикват този нездрав интерес“, поясни Топалов.

Според него съвременната реалност се отразява върху възможността за доброволно отдаване на внимание. То драстично намалява. "Съвременният човек е прехвърлян от стимул върху стимул, без мозъкът да има възможност да се справи с това. Изследване на американски учени показва, че златната рибка има период на доброволно отдаване на внимание за 29 секунди, което е с около 4 секунди по-дълго от американския тийнейджър. Това е към 2017 г., преди появата на ТиkTok. Нещата драстично са се променили от тогава и те не са в наша полза“, отбеляза Иво Топалов.

Той сподели, че като по-млад е отделял много време в четене на книги, което определя като грешка. "Четях огромно количество книги и в един момент осъзнах, че само трупам информация, а нищо не правя. За да придобиеш някакво умение, за да мине то през теб, за да стане част от твоето проявление в света, е хубаво да опиташ да направиш нещата на практика. Самото четене и трупане не променя нищо. Започнах да чета по-внимателно книгите и да се опитвам да прилагам нещата, които са в тях, което е много по-продуктивно, отколкото да четеш на килограм“, обясни Топалов.