Представете си, че прокуратурата поиска имунитета на Бойко Борисов. Тогава какво прави "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“ – гласува принципно за даване на имунитета, въздържа се или подкрепя, което не мога да си го представя, т.е. защитава Борисов. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" експертът по политически комуникации доц. Иво Инджов.

"Ще възникне напрежение, което ще се отрази на отношенията в тази голяма коалиция, и е много трудно да се рискова. Не се знае дали ще има безоблачни отношения в рамките на тези девет месеца", добави Инджов. Според него е напълно нормално след тези девет месеца ГЕРБ да кажат: "Ами ние бяхме излъгани и сега искаме да отидем на избори, защото вече – там, каквото трябва – приехме механизма за контрол на главния прокурор, задвижени са законите с Плана за възстановяване и развитие, имаме успехи и във външнополитически план. Нека сега да си премерим силите на избори“.

По думите на експерта няма никаква гаранция, че след 9 месеца ще се сбъднат предварителните договорки, свързани с ротационното управление.

"На този етап не знаем как новото споразумение ще се отрази на местните избори. Ако "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“ бяха останали в опозиция, със сигурност щяха да вземат най-важните големи градове. Сега, когато са на практика в коалиция с ГЕРБ, доста по-трудно ще мотивират своите електорати да гласуват срещу градоначалниците на ГЕРБ, макар че вече има някаква инерция, много от кметовете на ГЕРБ са изхабени, с много мандати и дори да не са въвлечени в корупционни сделки, им е дошло времето да бъдат сменени по силата на естествената смяна. И нищо чудно София да бъде взета от "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“, Пловдив – може би. За Варна не съм сигурен, но най-вероятно няма да има някаква съществена промяна, след като се съюзиха с ГЕРБ", прогнозира доц. Инджов.