Всички бяха изненадани, че Русия нападна Украйна, вероятно с изключение на една малка разузнавателна общност, която някъде на Запад предупреждаваше - предимно в Лондон и във Вашингтон. Самите украинци не вярваха, до последния момент не вярваха. А всички не вярваха, защото нямаше никаква логика да бъде нападната Украйна, тя просто не беше дала този повод, за който сега твърди със задна дата, че е съществувал, Путин - че ако не е нападнал Украйна, Украйна щяла да нападне Русия. При разликата в потенциала на едната и на другата държава, това би било просто лудост и самоубийство. Украинците не са нито луди, нито самоубийци, но войната ще продължи дълго, тъй като нейният край ще дойде с края на режима в Москва. Това става ясно от анализа на Иво Инджев -  журналист, блогър и автор на публицистични книги, член на Източния екип за стратегически комуникации на Европейския съюз, направен за "Фокус", в коментар по темата за нападението на Русия над Украйна и за края на войната, която продължава вече цяла година.

"Между другото, Русия се милитаризираше усилено и е доста арогантно да твърди, че иска да демилитаризира Украйна при положение, че беше очевиден приоритет на режима на Путин в Москва. И аз съм убеден, че ще дойде ден когато ще му бъде потърсена сметка от самите руснаци за това, тъй като той похарчи гигантски ресурс от печалбите, които имаше от продажбата на полезни изкопаеми, показател, на който Русия е на първо място в света, вместо да ги инвестира в инфраструктура, да развие технологии, в наука, т.е. инвестира в бъдещето, в борбата с огромния демографски показател, по който тя е на едно от първите места в света, и все повече се влошава и се задълбочава", каза Инджев.

Той коментира и тезата на Москва, че чрез военните си действие на украинска територия иска да защити рускоезичното население там от "терора на украинските нацисти":

"Първо, в Крим не е имало бойни действия, за да може да се твърди нещо подобно. А конфликтът в Донбас го разпали отново руският режим. Там се преместиха много от т.нар. "доброволци", които превзеха Крим през пролетта на 2014 година. А през лятото на същата година свалиха един пътнически самолет, малоазийския "Боинг" с 98 души на борда, всичките загинаха. Целият свят разбра за какво става дума, само от Москва и до ден-днешен продължават да твърдят, че това било някаква украинска, едва ли не - незаконна операция на собствената й територия, която тя се опитва да отвоюва от "сепаратистите", така наречените.

А всъщност знаем, че те са снабдявани с оръжие и подкрепяни от Москва, която също така раздава паспорти и се опитва да създаде по изкуствен начин, както успя 2008 година в Южна Осетия да направи, раздавайки масово паспорти на местни граждани, за да ги превърне в руски, и да има повод да нахлуе и да ги защитава така да се каже с артилерия и самолети.

Тази басня за терор в Донецк, съжалявам, че сте радиостанция, а не телевизия, щях да ви призова да покажете снимки, да видите как изглежда Донецк дори днес, след интензивни обстрели и боеве от двете страни, ако го сравните с Мариупол или Мелитопол, които руснаците сринаха със земята за броени седмици, след 8-годишен замразен конфликт, който по чисто политически причини също така му беше нужен на режима в Москва, за да възпрепятства евентуално приемане на Украйна в НАТО, тъй като НАТО не приема държави със замразени конфликти на своята територия, това беше част от замисъла".

Според Иво Инджев няма никакво съмнение кой ще спечели тази война, тъй като Русия не воюва с държава или с армия, а с цял един народ: 

" 95% от украинците в отговор на въпрос дали вярват, че ще спечелят войната, отговарят положително. Това е просто невероятно сплотяване на един народ. На практика Русия води война не с държава, не с армия, а с един цял народ. Това предопределя невъзможността да я спечели. Дори и да не беше западната помощ, ако да речем Русия беше успяла с брутална военна сила да наложи някаква форма на окупация върху цяла Украйна, тя нямаше как да я задържи".

По думите на Инджев, краят на войната ще дойде с края на режима в Москва:

"Войната ще свърши най-вероятно когато падне режимът в Москва. Друг е въпросът, че е доста вероятно да не бъде заместен от някакво демократично управление, в този смисъл опасно, но това не означава, че трябва да бабуваме тук на Путин, да му пожелаваме вечно да управлява. За съжаление той до такава степен е затънал, дотолкова зависи от това да покаже някаква форма на успех след грешната си преценка в Украйна на терен, че е обсебен от тази мисъл.

Той просто като че ли няма полезен ход в това отношение. Ето защо мнозинството наблюдатели по света са убедени, че войната ще продължи дълго".