По какво си приличат и по какво се различават военните конфликти в Украйна и в Близкия изток? Темата коментира писателят и публицист Иво Инджев в аудиокаста "Това е България" на "Фокус"

"Единият е истински, а другият е по-скоро шоу. Това, което направи Путин с агресията в Украйна е най-страшната война на нашето време, абсолютно безпрецедентно. При това в центъра на Европа, както знаем географският център на Европа се намира в Украйна, дори само така, ако го погледнете. Докато размяната на удари, както казахте в анонса между Иран и Израел - може при известно чувство за хумор да се определи и като размяна на любезности, защото иранците изпратиха една невиждана досега наистина вълна в историята на безпилотното участие на летателни апарати във войните", каза той.

Дроновете

"Нито в Либия, където горе-долу беше така за първи път светът обърна внимание на това оръжие, нито по-късно във войната между Азербайджан и Армения, нито дори в Украйна, не е имало такава вълна от близо 200 бойни дрона изстреляни. Само че те пътуват като пътнически влак с около 200 км в час, абсолютно предсказуемо ще бъдат унищожени от израелската противовъздушна отбрана. Отгоре на всичко, тя получи доста сериозна подкрепа и от Съединените щати, които бяха приближили свой самолетоносач със съответните средства за противодействие. Помогнаха Великобритания, Франция, дори и Йордания. Самата принцеса на Йордания Салма е извършила бойни полети. Имаше и нейна снимка след бойния полет, в който тя твърди, че е свалила лично няколко ирански дрона, което е много интересно, защото тя фактически си е палестинка по кръв, по майка. Но те йорданците поначало са си палестинци там,  понятието Палестина е географско първо и след това вече се пришива като на  отделен народ. Така че иранците услужливо изпратиха една армада въздушна, която беше предоопределена да последва съдбата на испанската велика армада, която е била потопена и отишла в Ада, тъй както на всяка армада се пада, както пишеше Валери Петров. С тази разлика, че онази испанска армада е била ужасно изненадана от тази своя страшна съдба", каза още публицистът.

"Те са очаквали, че Англия ще се предаде лесно. Докато тук това беше очаквано. Израелската ешалонирана противовъздушна отбрана, може би няма равна на света. Като имаме предвид, че е на малка територия и е много гъста, тя е срещу всякакъв вид въздушна атака и това си пролича. Това е от иранска страна. След това израелците, пак в духа на това чувство за хумор, любезно отвърнаха с почти нищо не значещ въздушен удар, при положение, че  разполагат с много по-големи бойни възможности срещу Иран. Технологичната разлика между въоръжените сили на Израел и на Иран е огромна в полза на Израел. Това са въобще хората някак си разсъждават с някакви количествени категории. Иран е 88 милиона по население държава, тоест близо 10 пъти по-голяма  от Израел, обаче има по-малък брутен вътрешен продукт отколкото Израел. А на глава от населението пък е съвсем зле, 10 пъти по-богата е Израел. Това съответно има връзка и с технологичния напредък, Израел е една от най-технологично развитите държави в света. Те разполагат със средства да причинят много сериозни щети в Иран, но не го направиха. Защото това просто не се връзва с геополитическите приоритети на големите интереси. Нито на Съединените щати, нито на ангажираната в Украйна империя на Путин, нито на Китай, който ужким много подкрепя Русия. Казвам ужким, защото и за това има все повече доказателства, че и Китай е доста раздразнена от дружбата си с тази държава, която вреди на неговите отношения, особено в търговско отношение със Запада. И Запада използва все повече, особено Съединените щати, тези инструменти за натиск върху Китай и руснаците се превръщат като търговски партньори все по-токсични за китайците. Това си личи по рестрикциите, които китайските банки започват да налагат на руски търговски партньори. Да кажа още, че само 3% от търговията, от износа на Китай е предназначен за Русия. Докато за Съединените щати, Китай, който абсолютно зависи, това е държава, чиято икономика е ориентирано към износа и така постигна благоденствието си. Относителното благоденствие на държавата, не толкова на народа си, към 30-40% зависи от Съединените щати в търговията. Познайте кого ще избере Китай, когато трябва да се седне на масата и да се избира едното от двете", допълни Иво Инджев.