"Финансирането на войната и ретранслирането на пропагандата жертват авторитета, принципите и бъдещето на ЕС. Ядрената война и удавянето в пропаганден конформизъм са два пътя към самоунищожението". Това заяви в изказването си по време на заседанието на Европейския парламент в Страсбург Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП (S&D),  информират от пресофиса на българския евродепутат.

"Тревога буди пропагандната война, в която нашите медии и институции са инструментализирани отвън.  В наши позиции и медии четем, че Русия едновременно е окупирала Запорожката aтомна електроцентрала и сама я обстрелва. Че Путин първо е построил, а после сам е взривил "Северен поток", твърди Христов.

"Какво ни предлага председателят Фон дер Лайен със своя призив за "война до победен край" срещу една ядрена сила?", попита българският евродепутат.

"Европейските граждани очакват мирна инициатива от Брюксел. Мирът е смисълът на европейския проект", припомни още Иво Христов в залата на ЕП.