"Кризата намалява приходите от реклама, а войната раздува бюджетите за пропаганда. Някогашните меродавни медии днес оцеляват или печелят от дезинформация. Регулацията често се изражда в цензура. Тя вече задушава дори социалните мрежи", каза евродепутатът Иво Христов в редовно заседание, в рамките на което депутатите обсъдиха темата за състоянието на журналистиката и прилагането на принципите на правовата държава", информира пресофисът на депутата.

Евродепутатът призова за защита на правата на журналистите и прозрачна собственост на медиите.

"Главният редактор на Euractive Гърция Спирос Сидерис се оказа обект на разработка с шпионски софтуер. На конференция в София той сподели как реагира проследяваният човек: изпитва безпричинна вина, страхува се за близките си, става предпазлив. Мнозина са като Спирос. Психологията на проследявания човек парализира европейската журналистика. Работата на комисията "Пегас" е пряко свързана с медийната свобода. Казусът "Джулиан Асандж" също", допълни още Христов.

Евродепутатът каза още: "В България десницата превърна държавното финансиране в инструмент за контрол над медиите, собствеността им остава неясна, а свободната журналистика бе маргинализирана".

"Решението е в гарантиран процент от бюджета за финансиране на обществените медии като златен стандарт за достоверна информация. В квалифицираната защита на личните и професионалните права на журналистите, които изпълняват обществена мисия. В прозрачната собственост, която осветлява скритите интереси зад всяка медия.“, каза още  Христов по време на заседанието в ЕП.